echo van baby

Misselijkheid in de zwangerschap

Ik was 7 weken zwanger van ons derde kindje, toen ik op de praktijk alles aan het klaarzetten was voor het spreekuur. Computer, lichten en verwarming aan en thee gezet. Na een rondje door de wachtkamer om alle tijdschriften goed te leggen zette ik zoals altijd het koffiezet apparaat aan. De dag kon beginnen.

Toen ik een  zwangere ophaalde uit de wachtkamer, volgde haar partner een minuut later. Hij pakte nog even een kopje koffie… Het moment dat hij binnenkwam rook ik meteen de koffie. Ik ben normaal een enorme koffie-liefhebber, maar toen werd ik opeens ongelooflijk misselijk. Ik probeerde nog een gewoon gesprek te voeren, maar moest na een paar minuten naar de wc rennen. Dat was de eerste keer dat ik moest overgeven, maar zeker niet de laatste keer die zwangerschap.

Tijdens mijn eerste 2 zwangerschappen had ik nooit hoeven overgeven, ik was zelfs geen 1 dag misselijk geweest. Maar mijn derde zwangerschap haalde ik dat dubbel en dwars in. 6 weken lang heb ik meerdere keren per dag moeten overgeven en was ik dag en nacht misselijk. Wat een verschrikking is dat! Het voelde alsof ik constant uit een achtbaan kwam. Toen ik 13 weken zwanger was gaf ik voor het laatst over, en binnen een week was ook de misselijkheid volledig verdwenen.

Is je vrouw, vriendin, collega of buurvrouw zwanger en misselijk? Geef haar alle support die ze kan gebruiken, want geloof me: ik vond de misselijkheid vele malen erger dan de weeën tijdens de bevalling!

Hoe werkt (ochtendmisselijkheid)?

(Ochtend)misselijkheid is één van de bekendste zwangerschapskwalen die er is. Ongeveer 80% van de zwangere vrouwen  is in het begin van de zwangerschap misselijk. Deze misselijkheid wordt veroorzaakt door de lichamelijke en hormonale veranderingen in je lichaam. Veel vrouwen hebben er voornamelijk ’s ochtends en aan het einde van de dag last van, maar bij sommigen kan het de hele dag aanhouden.

In de eerste 12 weken van de zwangerschap stijgt het zwangerschapshormoon, het HcG hormoon. Na deze 12 weken gaat dit hormoon dalen en nemen vaak de ergste klachten van misselijkheid af.

Als je geen klachten van misselijkheid hebt of je klachten eerder ophouden dan 12 weken betekent dit niet dat de zwangerschap niet goed zit. Iedere vrouw reageert anders op hormonen en bij de één is het hormoon meer aanwezig dan bij de ander.

Wat kan je tegen misselijkheid doen?

Hoewel we de oorzaak van misselijkheid niet kunnen wegnemen zijn er wel dingen die je kunt doen om deze periode aangenamer te maken. We hebben 5 tips tegen misselijkheid in de zwangerschap!

Let op! Als je meerdere keren per dag overgeeft en weinig vocht binnenhoudt, is het van belang dat je contact opneemt met ons. Soms is het nodig om medicatie te krijgen om uitdroging te voorkomen.