Covid-19 afbeelding met uitleg FAQ

FAQ Corona (COVID-19)

We begrijpen dat jullie veel vragen hebben over het Coronavirus. We proberen jullie zo goed mogelijk op de hoogte te houden van de ontwikkelingen, maatregelen en adviezen. Hierbij antwoord op de meest gestelde vragen.

We vullen deze lijst regelmatig aan!

Ben ik besmet met het Coronavirus?
Op de site van het RIVM kun je zien of er een indicatie is verdere testen te doen naar het COVID-19 virus. Bij twijfel neem je telefonisch contact op met je huisarts. Kom niet zomaar langs op de praktijk, bel altijd eerst!

Verloopt een infectie met COVID-19 ernstiger voor een zwangere vrouw?
Op basis van beperkt beschikbare data zijn er geen aanwijzingen dat zwangere vrouwen vatbaarder zijn voor het krijgen van een infectie met COVID-19. Het is nog onzeker of bij een infectie met COVID-19 het verloop anders is dan bij vrouwen die niet zwanger zijn. Van andere virale infecties weten we dat er meer kans is op longproblemen als een vrouw zwanger is.

Kan de ongeboren baby geïnfecteerd raken tijdens de zwangerschap of bevalling?
Tot nu toe is er geen directe overdracht (verticale transmissie) van het COVID-19 virus beschreven van moeder op kind tijdens de zwangerschap of bevalling. Het virus is tot nu toe niet aangetoond in vruchtwater, navelstrengbloed, de keel van een pasgeborene of in borstvoeding. Wel is besmetting mogelijk van moeder op kind via de gewone mens-op-mens route (horizontale transmissie).

Kan ik een miskraam krijgen van COVID-19?
Op basis van beperkt beschikbare data zijn er geen aanwijzingen dat vrouwen met een infectie met COVID-19 meer kans hebben op een miskraam of zwangerschapsverlies. Mogelijk is er iets meer vroeggeboorte, maar het is nog niet duidelijk of dit spontane vroeggeboorte is of dat een zwangerschap op medische gronden vroegtijdig beëindigd is.

Ik heb nu een infectie met COVID-19 en zit in thuisisolatie, gaat mijn afspraak met de verloskundige of gynaecoloog door?
Ja, je zult nog controles krijgen maar niet op de praktijk. Bel ons. Wij zullen dan bepalen door wie, en waar de controles zullen plaatsvinden.

Ik heb nu een infectie met COVID-19, mag ik thuis bevallen?
Op basis van beperkt beschikbare data adviseren wij tijdens de actieve infectie een ziekenhuisbevalling met bewaking (cardiotocogram, CTG) van de foetus. Als de infectie > 14 dagen geleden was, vervalt dit advies.

Is er nog tijd om bevallingen te begeleiden?
Ja absoluut, de capaciteit is niet anders dan anders.

Heb je een verhoogd risico op Corona als je in het ziekenhuis bevalt?
In principe niet, de zorgverleners zijn fit. Als ze klachten en koorts hebben mogen ze niet werken. We houden patiënten die verdacht worden van Corona gescheiden van gezonde vrouwen.

Wat is er anders nu in Corona tijden bij een bevalling?
Alles is hetzelfde, we hebben wel een Corona protocol. Het aantal mensen op bezoek is wel anders, naast de partner mag er niemand op bezoek komen. De partner kan bij de bevalling zijn, mits hij niet verdacht is voor Corona.

Zal er nog plek zijn om poliklinisch te bevallen over een maand?
Over 1 maand kunnen we niet zeggen, maar vooralsnog is alles hetzelfde.

Kun je nog wel een epiduraal krijgen of staan alle anesthesisten straks op de IC?
Je kan een epiduraal krijgen. Als er onvoorziene omstandigheden zijn, kan het soms even duren voordat je de ruggenprik kan krijgen. Dan bespreken we alternatieve pijnstilling met je.

Mag ik borstvoeding geven als ik een infectie met COVID-19 heb?
Er is geen contra-indicatie voor borstvoeding. COVID-19 is niet aangetoond in moedermelk. Aangeraden wordt om borstvoeding te geven met een mondkap en hygiënemaatregelen in acht te nemen (handen wassen voor het aanraken van de baby of borsten, eigen borstkolf te gebruiken of fles en de borstkolf goed schoon te maken na gebruik). Omdat het wel mogelijk is om de baby te infecteren in je nabijheid, valt het te overwegen om (gekolfde) voeding door een gezond persoon te laten geven.

Ik ben genezen van een infectie met COVID-19, ben ik nu onder controle van een gynaecoloog?
In principe is een doorgemaakte infectie met COVID-19 geen medische indicatie. Wel zullen we aanraden groei-echo’s te laten maken.

Welke maatregelen nemen jullie als praktijk?
Op advies van onze beroepsgroep KNOV en het RIVM hebben wij de volgende maatregelen in de praktijk genomen:

  • Uit voorzorg annuleren wij alle live-voorlichtingen tot in ieder geval april 2020. Je kunt je wel aanmelden voor de bijeenkomst, we zullen je dan digitaal informatie toesturen.
  • Om mogelijke besmettingen te voorkomen geven wij geen handen meer en verzoeken wij je zo kort mogelijk voor jouw afspraak binnen te komen in de wachtkamer.
  • De controles op de praktijk zullen vanaf nu qua frequentie verminderen en alleen bestaan uit jouw bloeddruk meten en jouw buik voelen. Vragen en klachten zullen wij telefonisch met jou bespreken op een vastgesteld tijdstip. Wij vragen je ook alleen te komen (dus geen andere kinderen, partner, ouders etc).
  • Ook de ziekenhuizen hebben hun beleid aangepast, wat inhoudt dat er bij een bevalling maar maximaal 1 extra persoon aanwezig mag zijn (dus OF partner OF moeder OF doula  etc). Ook familieleden wordt gevraagd niet in het ziekenhuis te wachten.
  • De kraamvisites die wij normaliter na de bevalling doen, zullen zoveel mogelijk telefonisch worden gedaan. Indien iets niet telefonisch kan worden afgehandeld zullen wij uiteraard wel gewoon langskomen.