COVID-vaccin ampul

Aangepast advies Corona vaccinatie

Vanaf nu wordt alle zwangere vrouwen geadviseerd om zich te laten vaccineren, bij voorkeur met een mRNA-vaccin, als zij hiervoor opgeroepen worden.

Het standpunt Vaccinatie tegen COVID-19 rondom zwangerschap en kraambed, van 22 april 2021‘* is op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten aangepast.
In het standpunt staat daarnaast vermeld dat de Gezondheidsraad geen bezwaren ziet voor vaccinatie bij vrouwen die borstvoeding geven, omdat aannemelijk is dat de vaccins niet in de borstvoeding terechtkomen.

Zwangere vrouwen met COVID-19 blijken toch een groter risico te hebben op het ontwikkelen van een ernstig verloop van de ziekte. Voorheen was het advies alleen kwetsbare zwangere vrouwen met onderliggende ernstige aandoeningen te vaccineren, maar dit advies is nu dus aangepast.

Onderzoek in de VS

Dit advies is mede gebaseerd op een onderzoek uit de VS. In de Verenigde Staten zijn inmiddels 90.000 zwangere vrouwen gevaccineerd met een van de mRNA-vaccins (Pfizer of Moderna). 35.000 daarvan deden mee in een onderzoek, daarvan is bij reeds 4000 vrouwen de zwangerschap afgerond. Het onderzoek gerapporteerd geen noemenswaardige bijwerkingen.
Je kan het onderzoeksrapport zelf lezen op: www.nejm.org

Op de site van het RIVM staan de meest gestelde vragen en antwoorden over het vaccin (ook in relatie tot de zwangerschap).

* Dit advies is gebaseerd op een landelijk advies van de multidisciplinaire werkgroep ‘COVID-19 en Zwangerschap’. Deze bestaat uit:

  • Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie (NVOG)
  • Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV)
  • Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK)
  • Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie (NVMM)
  • Patiëntenfederatie Nederland
  • Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)
  • Vereniging voor Hygiëne & Infectiepreventie in de Gezondheidszorg (VHIG)

Mocht je vragen of zorgen hebben aarzel dan niet om dit te bespreken bij je volgende controle. Of mail ons als je wil dat wij je bellen al voor je volgende controle.

jonge vrouw verdrietig na miskraam

Bloedverlies tijdens de zwangerschap, wat moet je doen?

vader en baby

Ondanks de afstand toch dichtbij…

Houdingen van bevallingen

5 manieren om te bevallen