jonge vrouw verdrietig na miskraam

Bloedverlies tijdens de zwangerschap, wat moet je doen?

Je bent zwanger en voorlopig verlost van de maandelijkse ongemakken van een vrouw. Des te meer schrik je dan als je naar het toilet gaat en toch bloedverlies ziet in je onderbroek. In principe hoor je geen vaginaal bloedverlies te hebben in de zwangerschap. Toch heeft ongeveer 20 % van de vrouwen bloedverlies tijdens de zwangerschap, met name in de eerste 12 weken.

Bloedverlies tijdens de zwangerschap kan onschuldig zijn!

50% van de vrouwen met bloedverlies in de eerste maanden (12 weken) van de zwangerschap, krijgen een miskraam. Maar 50% dus niet!

Hoewel je misschien meteen denkt dat dit betekent dat de zwangerschap niet goed zit, kan het goed zijn dat het bloedverlies onschuldig is zo vroeg in de zwangerschap. Er zijn meerdere reden in het begin van de zwangerschap die voor bloedverlies kunnen zorgen:

  • Er kan sprake zijn van een innestelingsbloeding. Ongeveer 2 weken na de bevruchting nestelt het vruchtje zich in je baarmoeder, dit kan wat bloedverlies geven. Meestal is de hoeveelheid minder dan een menstruatie.
  • In de zwangerschap raken al je slijmvliezen beter doorbloed; je neus, je mond maar ook je vagina. Bij aanraking hiervan (bijvoorbeeld tijdens vrijen), drukverhoging (hoesten, tillen, sporten of poepen) of soms zonder duidelijke oorzaak, is de kans dat er een haarvaatje knapt. Dit kan een paar druppeltjes rood bloedverlies geven.
  • Veel vrouwen krijgen last van aambeien in de zwangerschap. Tijdens of nadat je hebt gepoept kan je daardoor een paar druppels bloed verliezen uit de aambei.

Bang voor miskraam

Als je bloedverlies hebt, kan het ook een teken zijn dat de zwangerschap niet goed zit. Dat je een miskraam krijgt. Vaak is er dan meer bloedverlies dan een paar druppels. Het lijkt dan op een beginnende menstruatie. Ook gaat dit vaak in combinatie met buikpijn.  Dus hoe meerbloedverlies en hoe meer krampen, hoe slechter de prognose.

Altijd verloskundige bellen

Het is belangrijk om bij vaginaal bloedverlies altijd je verloskundige of huisarts te bellen. Bij Witsenkade Verloskundigen mag je elk moment van de dag de verloskundige bellen (op het spoednummer 06-54788178). Samen met jou kunnen we inschatten wat de ernst van het bloedverlies is en zo nodig een extra controle/echo inplannen.