knuffels hangen aan plafond

Babyspullen kopen…gedoe!

18 weken zwanger van onze eerste kind besloot ik dat het tijd was om te beginnen met de aanschaf van de ‘ baby uitzet’. Georganiseerd als ik ben maakte ik een Excel lijst met alle items die we moesten aanschaffen. Achter ieder item kon ik de website plaatsen waar het betreffende artikel te koop was. Ik kon beginnen!

Bovenaan stond ‘baby-badje’. Google liet mij vriendelijk 224.000 artikelen zien met bijbehorende plaatjes. Oef… hoe maak je een keuze uit al die items? Toen ik na een half uur googlen door de bomen het bos niet meer zag en besefte dat dit pas item nr. 1 was van mijn lijst besloot ik het anders aan te pakken.

Die zaterdag vertrokken we vol goede moet naar Babypark. Een enorm gebouw op een ongezellig industrie terrein met 4000m2 (ja, 4000m2!) aan babyspullen. Ook hier wilden we ‘onze’ lijst afwerken. Dus… op naar de badjes. De afdeling badjes was immens. Ok, het waren er geen 224.000 maar nog steeds erg veel.

De mevrouw van de winkel hielp ons allervriendelijkst. Ieder bad had wel een eigen vernuftig, bijzonder en exclusieve specialiteit. Hoe kies je iets, terwijl je nog nooit een kind in bad hebt gedaan? Hoe essentieel is een afvoer-slang van langer dan 1 meter? Hoe belangrijk is een geïntegreerde thermometer? Als onervaren ouder hadden we geen idee wat slimme marketing of wat werkelijk handig was.

Na 30 minuten informatie over badjes, waren we beide hard toe aan een kop koffie. In de koffiecorner zaten we wat om ons heen te kijken. Aan een tafeltje naast ons zat een moeder met 2 kinderen en duidelijk hoog-zwanger van haar 3e. Ze zag waarschijnlijk de glazen blik in onze ogen en zij vriendelijk: “Overweldigend hè, al die keuzes!”
De 10 minuten daarna waren waardevoller dan alle websites en verkoop-assistentes bij elkaar.

Haar gouden tips:

  1. Stuur iedereen uit je vriendenkring met kinderen een email en vraag hen wat ze de 3 beste en 3 slechtste baby-aankopen vonden. Zo heb je binnen no-time de meest betrouwbare reviews binnen.
  2. Vraag in de email meteen of mensen items uit hun ‘beste aankopen’ willen uitlenen. Het merendeel van de baby-uitzet spullen heb je slechts enkele weken/maanden nodig. Lenen bespaard niet alleen geld, maar het fijne is ook dat je het na gebruik mag terugbrengen en niet hoeft op te slaan in een garage (die de gemiddelde Amsterdammer niet heeft).
  3. Zijn items uit ‘beste aankopen’ niet te leen? Kijk dan op Marktplaats! Niemand in Amsterdam heeft opbergruimte dus iedereen verkoopt spullen meteen als ze niet meer gebruikt worden. Of ga naar één van de vele tweedehands winkels.
  4. Bewaar een paar items van je lijst om te vragen als cadeau van vrienden of familie. Vaak vragen mensen pas na de bevalling wat ze voor je mogen kopen. Voor de gulle gever is het zo veel leuker als je weet dat je iemand ergens echt blij mee maakt!
  5. Zaken als een babydraagzak, muziek-mobiel, wagenspanner (zo’n speeltje aan de kinderwagen) ga je vaak pas flink aantal weken na de geboorte gebruiken. Die kan je dus prima als cadeau vragen.

Ondertussen heb ik vier kinderen gekregen en dus ook vier keer een baby-uitzet bij elkaar verzameld, geleend en gekocht. Deze ervaring hebben we gebundeld in onze 5 beste baby aankopen en spullen die we je adviseren niet te kopen.