Babyspullen aanschaffen…wat een gedoe!

18 weken zwanger van onze eerste kind besloot ik dat het tijd was om te beginnen met de aanschaf van de ‘ baby uitzet’.  Georganiseerd als ik ben maakte ik een Excel lijst met alle items die we moesten aanschaffen. Achter ieder item kon ik de website plaatsen waar het betreffende artikel te koop was. Ik kon beginnen!

Bovenaan stond ‘ baby-badje’. Google liet mij vriendelijk 224.000 artikelen zien met bijbehorende plaatjes. Oef… hoe maak je een keuze uit al die items? Toen ik na een half uur googlen door de bomen het bos niet meer zag en besefte dat dit pas item nr. 1 was van mijn lijst besloot ik het anders aan te pakken…Die zaterdag vertrokken we vol goede moet naar Babypark. Een enorm gebouw op een ongezellig industrie terrein met 4000m2 (ja, 4000m2!) aan babyspullen.

Ook hier wilden we ‘onze’ lijst afwerken. Dus…op naar de badjes. De afdeling badjes was immens. Ok, het waren er geen 224.000 maar nog steeds erg veel. De mevrouw van de winkel hielp ons allervriendelijkst. Ieder bad had wel een eigen vernuftig, bijzonder, en exclusieve specialiteit. Hoe kies je iets, terwijl je nog nooit een kind in bad hebt gedaan? Hoe essentieel is een afvoer-slang van >1 meter, hoe belangrijk is een geïntegreerde thermometer…als onervaren ouder hadden we geen idee wat slimme marketing of wat werkelijk handig was.

Na 30 minuten informatie over badjes, waren we beide hard toe aan een kop koffie. In de koffiecorner zaten we wat om ons heen te kijken. Een tafeltje naast ons zat een moeder met 2 kinderen en duidelijk hoog-zwanger van haar 3e. Ze zag waarschijnlijk de glazen blik in onze ogen en zij vriendelijk: “Overweldigend hè, al die keuzes!”
De 10 minuten daarna waren waardevoller dan alle websites, verkoop-assistentes bij elkaar. Haar gouden tips:

  • Stuur iedereen uit je vriendenkring met kinderen een email en vraag hen wat zij de 3 beste en 3 slechtste baby-aankopen vonden. Zo heb je binnen no-time de meest betrouwbare review binnen
  • Vraag in de email meteen of mensen items uit hun ‘beste aankopen’ willen uitlenen. Het merendeel van de baby-uitzet spullen heb je slechts enkele weken/ maanden nodig. Het lenen bespaard niet alleen geld, maar het fijne is dat je het na gebruik mag terugbrengen en niet hoeft op te slaan in een garage (die de gemiddelde Amsterdammer niet heeft).
  • Zijn items uit ‘beste aankopen’ niet te leen. Kijk op Marktplaats! Niemand in Amsterdam heeft opbergruimte dus iedereen verkoopt spullen meteen als ze niet meer gebruikt worden. Of ga naar 1 van de vele 2e-hand baby-spullen winkels.
  • Bewaar een paar items van je lijst om te vragen als cadeaus van vrienden of familie. Vaak vragen mensen pas na de bevalling wat ze voor je mogen kopen. Voor de gever is het zo leuk om te weten dat je iets geeft waar iemand echt blij mee is!
  • Zaken als een babydraagzak / muziek-mobiel / wagenspanner (=zo’n speeltje aan de kinderwagen) ga je vaak pas gebruiken > week na de geboorte. Dus kan je prima cadeau vragen.
    (PS Mocht jij je afvragen wat deze ervaren moeder dan toch in Babypark deed…ze had een cadeaubon gekregen ging een nieuwe borstkolf kopen. Die wilde ze toch niet via Markplaats aanschaffen ☺)

Ondertussen heb ik 4 kinderen gekregen en dus ook vier keer een baby-uitzet bij elkaar verzameld, geleend en gekocht.