slapende baby onder wit laken

Baby garderobe

Er zijn zoveel prachtige babykleertjes te koop. Het aanbod in materiaal, print, stof is enorm. We geven tips zodat je de fijnste kleding kan kopen voor je baby. 

Materiaal
Allereerst moeten babykleertjes natuurlijk lekker zitten. Wol, katoen en badstof zijn fijne stoffen omdat ze blijven ademen. Koop liever geen kleding van synthetische materialen, zoals polyesterfleece. Het is lekker zacht en lijkt lekker warm, maar omdat de stof niet ademt kan een baby er oververhit door raken. Dit is gevaarlijk. Vind je fleece een lekkere stof, koop dan fleece van van wol of katoen, dit besttaat ook maar is alleen wat duurder. 
Rekbare kleding is gemakkelijk omdat het minder moeite kost om deze aan te trekken.

Maten
Wist je dat de maat op de kleding overeenkomt met de lengte van de baby in centimeters!
Veruit de meeste baby’s die geboren worden tussen de 37-42 weken dragen meteen na de geboorte maat 50/56.
-Als je baby <3500 gram weegt is maat 50 vaak het best passend.
-Weegt de baby > 3500 gram dan is maat 50/56 de beste keuze.
-Boven de 4 kg past maat 56 al.
Vraag ons bij 36 weken dus gerust wat wij verwachten dat het gewicht zal worden!
Bedenk bij twijfel: Katoenen kleding krimpt vraag erg, dus loop liever een maatje te groot dan te klein, en ze groeien er vanzelf in!

Baby’s die worden geboren < 37 weken dragen vaak maat 48, en als je < 35 weken bevalt zal de baby (in de couveuse) maat 44 dragen.

Hoeveel kopen
Het is natuurlijk bijzonder persoonlijk wat en hoeveel je wilt kopen. Hieronder zullen we opsommen wat we je adviseren minimaal te kopen.

  • 6x broekje. Kies hierbij voor een stof die lekker zacht is en fijn ligt. Er zijn broekjes met en zonder voertjes eraan vast. Het voordeel van broekjes met sokjes eraan is dat het voetjes altijd lekker warm blijven. Maar als je baby wat lange benen heeft, passen deze broekjes al snel niet meer. Ik zou daarom een paar zonder en een paar met sokjes kopen.
  • 6x romper. Bij voorkeur overslag-rompers. Dit is een romper die niet over het hoofdje hoeft te worden aangetrokken, maar die je aandoet als een vestje en vastmaakt met drukknoopjes. Het aantrekken van deze rompers is fijner voor de baby, en makkelijker voor jou als ouder.
    Ik adviseer als eerste rompers, voorals rompers te kopen met lange mouwen. Zelfs in de (nederlandse) zomer worden kinderen snel koud. Lange mouwen houden je kindje lekker warm.
  • 6x bovenkleding. T-shirts, vestjes of truitjes. Hierbij is het handig als ze niet over het hoofdje hoeven, of de hals opening wijder kan worden gemaakt met drukknoopjes. Een capuchon is erg onpraktisch omdat een baby veelal op zijn rug ligt en dan ligt een capuchon niet fijn.
  • Boxpakje (dit kan in plaats van een broekje + bovenkleding) Dit is een pakje waar het broekje en T-shirt aan elkaar zitten. Het voordeel is dat het erg lekker ligt, en goed blijft zitten (truitjes krullen vaak omhoog). En daarbij is het ook er makkelijk aan en uit te trekken. Daarom is dit een favoriet van veel ouders en dragen erg veel baby’s dit veel in het eerste levensjaar. 
  • 7x Sokjes Met sokjes heb ik zelf altijd een haat-liefde verhouding. Natuurlijk moet je kind iets aan ze voeten. Maar mijn kinderen raakten altijd de hele dag hun sokken kwijt. Ook de wasmachine leek deze lieve ieniemienie sokjes op te eten 😉 Daarom mijn advies: • Koop wat baby-maillots (minimaal 4). Deze kunnen de baby niet uitrappen en de luier blijft beter zitten en is lekker warm! Daarom zijn maillots onder een broekje een echte aanrader. Ook als je een jongen krijgt! • Wil je toch ook sokjes, dan lijken de sokjes van Bambino (Kruidvat) de enige die niet zo snel uit worden getrapt.
  • 4X mutsje Zelf in de zomer moet een baby de eerste dagen een mutsje dragen, omdat hij/zij anders veel warmte verliest via het hoofdje. Koop een mutsje van katoen of wol, omdat dit goed ademt en lekker ligt. 
  • 1x jasje Als met de baby naar buiten kan het fijn om een jasje aan te kunnen trekken. Kies liever een maatje groter (maat 56/60) aangezien het over de normale kleding gaat en het aan-en-uittrekken anders erg lastig. 

Belangrijk!
Was de kleding altijd nadat je het hebt gekocht. Op nieuwe kleding kunnen giftige of huidirriterende stoffen zitten. Tijdens het productieproces worden chemische (verf) stoffen gebruikt. Maar ook wordt daarna kleding soms ingespoten omdat met chemicaliën omdat dit beschermt tegen insecten en schimmels, en kreuken van de stof voorkomt. Met een simpele wasbeurt op 30*C zijn deze schadelijke stoffen verdwenen
Gebruik voor het wassen een mild en hypoallergeen wasmiddel, het liefst zonder parfum.

speelhoek kinderen

De 5 beste baby aankopen.

knuffels hangen aan plafond

Babyspullen kopen…gedoe!

houten wieg tegen een witte achtergrond

Wat adviseren we NIET te kopen