Witsenkade
Verloskundigen.

Controles.

In de zwangerschap kom je bij ons voor controle op het spreekuur. We beoordelen dan de groei van de baby en kijken we of je lichaam zich goed kan aanpassen aan de veranderingen die een zwangerschap met zich meebrengt. En als je vragen hebt is er ruime tijd om dit te bespreken!

In het spreekuur controleren we altijd je bloeddruk. Mocht het nodig zijn controleren we je gewicht en eventueel je bloed en urine. Ook bespreken we eventuele klachten die je hebt.

Iedere controle zullen we jullie ook informatie geven. Deze is steeds toegespitst op die specifieke periode van de zwangerschap waar je je op dat moment bevindt. Wij weten als geen ander hoe belangrijk het is om tijdens de zwangerschap met al je vragen ergens terecht te kunnen, daarom is er altijd voldoende ruimte op het spreekuur om je vragen te stellen.

Hartjesspreekuur

Tussendoor naar het hartje van je baby luisteren? Kom nu naar het gratis hartjesspreekuur op de Nicolaas Witsenkade.

De eerste controle

De eerste keer dat je bij ons komt is rond de achtste week van je zwangerschap (liefst voor de 11ste week van je zwangerschap). Tijdens dit intakegesprek van 45 minuten zullen we veel vragen stellen om een beeld te vormen van jullie gezondheid, de gezondheid van jullie familie en jullie wensen omtrent de zwangerschap. Naar aanleiding daarvan zullen wij samen een zorgplan met jullie opstellen.

Naast het stellen van vragen zullen we jullie ook veel adviezen geven over voeding in de zwangerschap en vertellen welke dingen je moet regelen en aanvragen in de zwangerschap. Ook vertellen we jullie over de mogelijkheid van prenatale testen in de zwangerschap.

Je bloed zullen we deze controle testen op de volgende dingen:

 • bloedgroep en rhesusfactor (c&d)
 • irregulaire antistoffen
 • Hepatitis (een leverziekte)
 • Lues (Syfillus, een geslachtsziekte)
 • HIV
 • Rode Hond (een kinderziekte)
 • HB (ijzergehalte)
 • glucose (suikergehalte)

Mogelijk hebben we voor de eerste controle al echo gemaakt. Zo niet, dan plannen we op korte termijn een echo in.

Niet vergeten

Neem mee naar de eerste controle:

 • Een legitimatiebewijs
 • De namen van eventuele medicatie die je gebruikt
 • Als er erfelijke ziektes in je familie voorkomen de namen hiervan
 • Een lijstje met vragen die je aan ons wilt stellen

Bloedprikken bij zwangere.

Vervolgcontroles

Gedurende de zwangerschap zal je gemiddeld 11 vervolgcontroles hebben, elk van ongeveer 15 minuten. Iedere controle zullen we jouw bloeddruk meten en de groei van je baarmoeder beoordelen. Je ligt dan op een onderzoeksbank en met onze handen voelen we naar de groei van de baarmoeder en de baby. Ook zullen we vanaf 14 weken zwangerschap altijd naar de hartslag van de baby luisteren. Indien nodig zullen we ook extra bloed- en urineonderzoek doen. Iedere controle is natuurlijk ook tijd voor het stellen van vragen en geven wij je informatie over uiteenlopende onderwerpen.

Gemiddeld komen vrouwen bij 8 weken voor de 1ste controle, rond 14 weken voor de tweede controle en daarna bij 18, 24, 28, 30, 32, 35 en 37 weken. Na 37 weken kom je iedere week tot aan de bevalling. Dit is het standaard terugkom-schema. Maar tijdens je zwangerschap zullen we dit aanpassen aan je persoonlijke omstandigheden en eventueel vaker afspraken inplannen. Zeker als er eerder vragen, klachten of problemen zijn kun je altijd op korte termijn door ons worden gezien, indien nodig ook altijd dezelfde dag!

Meer informatie kun je lezen in de brochure ‘Zwanger!’ van het RIVM

Familie, vrienden en kinderen zijn altijd welkom om mee te komen naar de controle!

Gratis

Hartjesspreekuur op de Witsenkade

Voor veel vrouwen is de eerste periode van de zwangerschap het meest spannend. Omdat je de baby nog niet voelt bewegen en klachten als misselijkheid na 12 weken kunnen afnemen, worden sommige vrouwen ongerust of het wel goed gaat met de baby. Het kan dan fijn zijn om even naar het hartje van de baby te komen luisteren.

Vanaf 14 weken kunnen wij op de praktijk het hartje van de baby aan jullie laten horen. Iedere week hebben wij daarom (als eerste praktijk in Amsterdam!) een hartjes spreekuur.

Maandag van 12:30–13:00 op de Witsenkade
Vrijdag van 12:30–13:00 op de Lindengracht

Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Het is dus een extra service buiten je reguliere afspraken op het spreekuur om.

Luisteren naar hartslag van baby.

Student

Met enige regelmaat loopt er een student verloskunde stage bij ons in de praktijk. Onder onze voortdurende supervisie begeleidt zij je tijdens het spreekuur, de bevalling en het kraambed, als jullie hier geen bezwaar tegen hebben. Als jullie de aanwezigheid van de student niet plezierig vinden dan kun je dit aangeven. Voor informatie op de website van de Verloskunde Academie Amsterdam. Momenteel is er geen student in onze praktijk.