Witsenkade
Verloskundigen.

De verloskundige zorg

Als verloskundigen begeleiden wij gezonde zwangere vrouwen tijdens de zwangerschap, de bevalling en tijdens het kraambed. We begeleiden bevallingen thuis en in het ziekenhuis. In Nederland wordt een onderscheid gemaakt in medische zorg. Vrouwen waarbij de zwangerschap voorspoedig verloopt vallen onder zorg van de verloskundige. In geval van complicaties dragen wij de zorg over aan een gynaecoloog. Lees meer over het Nederlandse systeem

Kinderwens

Wij kunnen je al helpen als je een kinderwens hebt. Tijdens het (gratis) kinderwensspreekuur bespreken we jullie persoonlijke situatie, jullie gezondheid en dat van de familie. We geven veel informatie over zwanger worden en een goede leefstijl. Ook is er ruim de tijd voor het stellen van vragen.

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kom je gemiddeld 12 keer bij ons op controle. Tijdens deze controle controleren we de gezondheid van jou en je kind. We geven je veel informatie over de zwangerschap, de ontwikkeling van de baby, de bevalling en het aankomende ouderschap. Daarnaast schenken we veel aandacht aan je persoonlijke situatie.

Wij zijn 24/7 bereikbaar op 06–5478 8178 voor bevallingen, spoedgevallen en urgente vragen.

Bevalling

We zijn verantwoordelijk voor de medische zorg tijdens van de bevalling. Wanneer de bevalling begint komen we bij jullie langs. Tijdens de bevalling coachen we je en vertellen we jullie wat je kan verwachten. We luisteren goed naar hoe je je voelt en hoe goed je de weëen kunt opvangen. Ook beoordelen we voortdurend jullie gezondheid (middels uitwendig onderzoek en de hartslag van de baby) en de voortgang van de bevalling (middels inwendig onderzoek). Op basis hiervan beoordelen we de situatie en maken we met jullie een plan, rekening houdend met jullie wensen.

Tijdens de bevalling worden we ondersteund door een kraamverzorgster (bij thuisbevallingen) of een verpleegkundige (in het ziekenhuis). Wanneer nodig coördineren we de zorg met het ziekenhuis, bijvoorbeeld wanneer je pijnstilling wilt of als er een complicatie optreedt.

Kraambed

Na de bevalling komen we gemiddeld 3 keer op bezoek. We beoordelen dan de gezondheid van de baby en hoe jij herstelt van de bevalling. We bespreken uitgebreid hoe jullie terugkijken op de bevalling en hoe het ouderschap jullie af gaat. We begeleiden jullie ook in het geven van (borst)voeding en geven jullie (samen met de kraamverzorgster) veel praktische tips.

Bakerpraatjes

Lees meer over de historie van de verloskunde en de grootste bakerpraatjes

De gynaecoloog

Wanneer de zwangere vrouw een (ernstige) bestaande aandoening heeft of deze ontwikkelt tijdens de zwangerschap dragen wij de zorg over aan een gynaecoloog. Dit kan zijn voor een eenmalig consult waarna wij de zorg weer overnemen of voor de verdere duur van de zwangerschap.

Redenen voor overdracht zijn o.a.:

  • Meerlingen
  • Pijnstilling tijdens de bevalling
  • (Zwangerschaps–)suikerziekte
  • Hoge bloeddruk
  • Stuitligging
  • Te groot of te kleine baby
  • Hart– of nierproblemen
  • Ernstige psychiatrische problemen

Wanneer we je overdragen aan de gynaecoloog neemt deze de zorg over. Dit betekent dat wij niet meer actief betrokken zijn bij de zwangerschap of bevalling. We zullen altijd in het kraambed de zorg weer overnemen.