Witsenkade
Verloskundigen.

Het team.


Lotte Ouwehand

Verloskundige, momenteel met zwangerschaps verlof


Emely Achterberg

Verloskundige


Lieke Jansen

Verloskundige


Maartje Labots

Verloskundige


Laudi de Wit

Verloskundige


Roos Blok

Assistente en verloskundige


Anneke Buijs-Hovingh

Financieel assistente

Lotte Ouwehand, momenteel met zwangerschaps verlof

Terug naar boven

“Ik vind het fantastisch om tijdens de zwangerschap samen met een zwangere en haar partner toe te werken naar de bevalling en te ontdekken wat de wensen zijn. Of dat nu thuis of in het ziekenhuis is.

Duidelijkheid en transparantie is tijdens de zwangerschap voor ons erg belangrijk. Ik vind het belangrijk dat een zwangere en haar partner goed geinformeerd zijn, zodat ze op basis van de juiste informatie keuzes kunnen maken.

Door de enorme hoeveelheid informatie die tegenwoordig beschikbaar is en doordat men door de omgeving vaak erg wordt beinvloed weten mensen soms zelf niet meer wat ze graag willen tijdens de bevalling. Ik zie het als een uitdaging om dat te achterhalen.

Het leuke van de verloskunde vind ik dat je gezonde mensen helpt in een natuurlijk proces!”

Lotte heeft de opleiding tot Verloskunde gevolgd in Amsterdam (2003). Sinds 2004 is ze maat in de praktijk. Eens in de maand verzorgd Lotte de voorlichtingsavond over de bevalling. Naast haar werk zat Lotte in de landelijke redactie van de website www.opvoeden.nl, was ze co–auteur van ‘de Groeigids’ (een serie boekjes die alle zwangeren in de zwangerschap krijgen) en schreef ze voor het Ministerie van Jeugd en Gezin. Daarnaast geeft ze bijscholingen aan diëtisten en kraamverzorgsters. Lotte is moeder van 4 zonen: Karel, Theo, Jacob en op 13 januari is ze bevallen van Kees.

Lotte Ouwehand

Emely Achterberg

Terug naar boven

“Als verloskundige hecht ik veel belang aan de keuzevrijheid van de vrouw. Ik geef duidelijk aan wat medisch mogelijk en veilig is en daarbinnen heeft een vrouw met haar partner alle vrijheid om op haar manier zwanger te zijn en te bevallen.”

Emely heeft in Amsterdam verloskunde gestudeerd, na een loopbaan in de culturele sector. Direct na haar afstuderen (2008) is ze bij Witsenkade Verloskundigen komen werken. Naast verloskundige is Emely ook gediplomeerd echoscopiste. Daarnaast vertegenwoordigt ze de praktijk in het samenwerkingsverband met de andere praktijken in Amsterdam Oost, de kraamzorg en het OLVG. Emely heeft twee zonen en een dochter: Ruun, Kees en Evi.

Emely Achterberg

Lieke Jansen

Terug naar boven

“Als verloskundige ben ik gaan zien dat dit stuk levensfase waarin wij zwangeren en hun partner begeleiden zo veel meer behelst dan het krijgen van een kind. De (aanstaande) verantwoordelijkheid van ouderschap maakt vragen los over eigen identiteit, maatschappelijke rol, levensfilosofie. Het is zo leuk en leerzaam om daar dagelijks getuige van te zijn.

Naast het waarborgen van hoogwaardige, persoonlijke medische zorg in onze praktijk vind ik het belangrijk om veiligheid in gevoelservaring te creëeren in zwangerschap, tijdens de bevalling en de kraamtijd. Zodat zelfvertrouwen van aanstaande ouders groeit en de start van een nieuw gezin zo optimaal mogelijk begint. Als praktijk investeren we veel in de samenwerking met collega’s uit de zorg rondom onze zwangeren; buurt verloskundigen praktijken, gynaecologen, kraamverzorgenden, huisartsen, laktatiekundigen, fysiotherapeuten, OKC’s. Ik vind dat we hier in Amsterdam Centrum goede open communicatie hebben met alle zorginstellingen, veel van elkaar leren en dat de positieve energie die hiervan uitgaat de kwaliteit van zorg enorm versterkt.”

Lieke heeft in Maastricht de opleiding tot Verloskunde gevolgd (2005). Tijdens haar studie heeft ze een jaar Cultuurwetenschappen gevolgd. Naast verloskundige is Lieke ook gediplomeerd echoscopiste. In augustus is Lieke bevallen van een prachtige dochter, Alma!

Lieke Jansen

Maartje Labots

Terug naar boven

“Als jong meisje wist ik al dat ik verloskundige wilde worden, dat leek mij het mooiste beroep dat je kan uitvoeren en dat klopt. Nadat ik afgestuurd was als Sociaal Pedagogisch hulpverlener heb ik besloten om alsnog mijn droom achterna te gaan en werd ik verloskundige. Het unieke moment van zwangerschap, bevalling en kraambed in het leven van de vrouw en haar partner, is iedere keer weer heel bijzonder om te mogen begeleiden. Ondanks dat ik inmiddels al veel bevallingen heb begeleid, is iedere bevalling uniek en bijzonder. De kracht in het fysiologische proces van zwanger zijn en baren maak ik me hard voor. De verloskunde is niet alleen mijn baan, maar ook echt mijn passie.”

Maartje werkt sinds 2016 bij ons, daarvoor werkte ze bij verschillende andere praktijken in Amsterdam Zuid-Oost, Oost, Zuid en West. Maartje geeft regelmatig de voorlichtingsavond over de bevalling.

Maartje Labots

Laudi de Wit

Terug naar boven

“Het mooie aan het beroep verloskundige vind ik dat je aanwezig mag zijn bij één van de mooie momenten uit iemands leven. Het begeleiden van zwangeren en hun partners naar dit moment toe, hen te helpen in keuzes maken en uitleg te geven, blijft bijzonder. Elke zwangerschap, bevalling en kraamweek is anders en ieders wensen verschillen. Ik probeer mensen zich hierin gehoord te laten voelen en aan te sluiten bij hun behoeftes.”

Nadat Laudi jaren geleden een uitmuntende afstudeerstage bij ons in de praktijk had afgerond hebben wij haar gevraagd te blijven. Inmiddels werkt ze hier al weer meer dan 5 jaar en geeft zij oa de Nederlandse en Engelse voorlichting over de bevalling.

Laudi de Wit

Roos blok

Terug naar boven

“Na mijn afstuderen aan de Verloskunde Academie Amsterdam heb ik een tijd als verloskundige gewerkt. Toen ik zelf moeder werd realiseerde ik me dat het onregelmatige leven van een verloskundige niet te combineren is met hoe ik het ouderschap graag wil invullen. Bij de Witsenkade kan ik nog steeds met veel plezier bezig zijn met het vak waar ik zo van houd. Ik werk voornamelijk als assistente en praktijkondersteuner, maar doe af en toe ook gewoon nog diensten en spreekuren. Zo heb ik een hele fijne combinatie van werk en gezinsleven, en ga ik vol plezier naar mijn werk. Het blijft elke keer weer prachtig om te zien hoe een zwangerschap zich ontwikkelt en hoe mensen groeien richting het ouderschap. Om deel uit te kunnen maken van zo’n bijzondere fase in iemands leven voelt als een groot voorrecht.”

Roos is op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag op de praktijk aanwezig. Je kunt de praktijk bellen voor alle praktische zaken (afspraken verzetten, inschrijven, zwangerschapsverklaring opvragen, etc) van 9:00 tot 13:30. Ook kun je op deze tijden bellen voor alle niet spoed-eisende verloskundige/medische vragen.

Roos Blok

Anneke Buijs-Hovingh

Terug naar boven

“Het is uitdaging om alle gelden te innen bij de vele (buitenlandse) verzekeringsmaatschappijen die er zijn. Het leuke van het werk is de voldoening die het geeft als al het geld is binnengekomen, hoe moeilijk en traag het soms ook kan gaan.

Ik vind het ook erg leuk om in een heel andere branche te werken dan waar ik voorheen gewerkt heb. Het is interessant om de bevallingsverhalen te horen en de problemen waar de verloskundigen soms mee te maken krijgen.”

Anneke werkt sinds november 2009 als financieel assistente in de praktijk. Daarnaast werkt ze parttime als office manager bij een detacheringbureau in de pharma en healthcare, waarbij ze ook de PR manager en het MT ondersteunt. Anneke heeft gewerkt bij internationale bedrijven en heeft de functies van inkoop assistente, secretaresse, project assistente en facilitair medewerkster uitgevoerd. Haar jarenlange werkervaring, nauwkeurigheid en oog voor detail zorgen ervoor dat alle financiële zaken soepel verlopen.
Anneke heeft een (volwassen) dochter en zoon.

Anneke Buijs-Hovingh