Witsenkade
Verloskundigen.

Wetenschappelijke onderzoeken.

Wij vinden het als praktijk belangrijk om steeds meer te weten te komen over de zwangerschap, bevalling en het jonge ouderschap. Daarom doen wij mee aan wetenschappelijk onderzoek. Hieronder kun je lezen aan welke studies wij op dit moment meedoen. Tijdens het spreekuur kunnen wij je hierover informeren. Maar je mag er ook zelf over beginnen als je aan een onderzoek wil meedoen!

“Voel je nooit verplicht om mee te doen aan een onderzoek,
het is altijd op vrijwillige basis!”

HIP studie

In het begin van de zwangerschap testen wij je bloed op bloedgroepen van rode bloedcellen. Als daaruit bleek dat je Rhesus D of Rhesus c negatief bent kun je meedoen met de HIP studie. De HIP studie onderzoekt of we problemen door antistoffen tegen bloedplaatjes kunnen voorkomen. Hiervoor hebben ze bloed nodig van zwangere vrouwen die Rhesus D of Rhesus c negatief zijn. Wanneer je deelneemt aan de HIP studie, zal er met jou bloed een extra laboratoriumtest gedaan worden. Hier merk je zelf niets van. Er hoeft geen extra bloed geprikt worden en er zijn geen extra kosten aan verbonden. Ook hoef je niet extra op controle te komen. Ze vragen enkel toestemming om met een (overgebleven) deel van jou bloed een extra test doen. Meer informatie kun je lezen op de website; in de Folder of in de informatie video. Als je Rhesus D of Rhesus c negatief bent, zullen wij jou rond 23 weken zwangerschap vragen of je mee wilt doen met dit onderzoek.

Neoschild studie

Het doel van het onderzoek is de hielprik te verbeteren en zo in de toekomst kindjes te helpen met een afwijkende hielprikuitslag. Zo’n afwijkende uitslag is voor ouders vaak al een hele schok. Helaas is nu nog niet duidelijk wat precies de normale schildklierwaarden horen te zijn voor baby’s. Bij een afwijkende uitslag kan het kindje dan ook veel geprikt moeten worden. Hun doel is dan ook in de toekomst prikken verminderen, en sneller duidelijkheid te bieden! Zo krijgen ouders vlot antwoord: heeft hun baby’tje de ziekte wel of niet? Zij meten bij daarom bij gezonde baby’tjes de schildklierwaarden in het bloed, op dezelfde dag als de hielprik.

Wat houdt het in?

Het meedoen aan het onderzoek houdt in dat we op dezelfde dag als de hielprik bloed afnemen om de schildklierwaarden te meten. Hiervoor komen we aan huis. Dit herhalen we als de baby 14 dagen oud is. Ouders ontvangen een kleine vergoeding voor deelname (per bezoek).

Aanmelden al in de zwangerschap

Kijk op de website www.neoschild.nl voor meer informatie en om je aan te melden.

Verloskundige voelt aan buik.
Echo van baby.

OptiMUM studie

De OptiMUM-studie onderzoekt EMDR-therapie voor de posttraumatische stress-stoornis (PTSS) en bevalangst bij zwangeren. EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing en is een psychologische behandeling waarbij de vrouw wordt afgeleid met snelle oogbewegingen.

De OptiMUM-studie in het kort:
We onderzoeken of EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing-therapie) een effectieve en veilige behandeling is voor zwangeren met een posttraumatische stress-stoornis of extreme beval angst. We vergelijken EMDR-therapie met gebruikelijke zwangerschapsbegeleiding. Na screening (aan de hand van een vragenlijst) worden zwangeren met een hoge score uitgenodigd voor een gesprek. Hierna kan randomisatie volgen. Na randomisatie volgt nog éénmaal een gesprek rond 30 weken zwangerschap. Twee maanden na de bevalling volgt nog een meting met alleen vragenlijsten. Op de Website van de OpitMUM studie kun je meer informatie lezen.

The Happiest Baby – Onderzoek UvA

Een onderzoek naar de troostreflex om huilende baby’s te kalmeren

Een team, bestaande uit orthopedagogen en onderzoeksassistenten, onderzoekt ouders met pasgeboren baby’s. Er wordt aangenomen dat baby’s van nature een troostreflex hebben. Ouders zetten deze troostreflex “aan” door bijvoorbeeld hun huilende kindje te dragen, liedjes te zingen, te wandelen met de kinderwagen, te wiegen en een speentje te geven. Uit onderzoek is al bekend dat huilende baby’s kalmeren van inbakeren, beweging, en kalmerend achtergrondgeluid (sussen of white noise).

Overdag gaat dat troosten vaak gemakkelijk, maar ’s nachts is het lastiger: dan is iedereen moe en moet er eigenlijk geslapen worden. Daarom is er recent een speciaal ‘slim’ bedje ontwikkeld dat gebruik maakt van inbakeren, beweging en white noise. In dit onderzoek bekijken ze ten eerste of baby’s een troostreflex bezitten. Daarnaast onderzoeken ze of het slimme bedje baby’s net zo snel kan kalmeren als de ouder. Lees meer over The Happiest Baby-methode.

Als u met uw baby deelneemt, vult u eerst thuis online een aantal vragen in over onder andere het huilen en slapen van uw baby, het temperament van uw baby, uw eigen slaap en uw gemoedstoestand. Dit duurt ongeveer een uur. Daarna brengt u met uw baby een bezoek aan het UvA Family Lab. Je kunt je hier aanmelden Heb je nog vragen en/of opmerkingen, neem dan contact met hen op.

Het PAIRS project.

Onderzoek naar stressvermindering bij zwangere vrouwen en hun partners. Inclusief gratis ‘Samen Bevallen’ zwangerschapscursus.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat aanhoudende stress tijdens de zwangerschap zorgt voor een verhoogde kans op bijvoorbeeld een vroeggeboorte of geboortecomplicaties. In dit onderzoek kijken we of twee zwangerschapscursussen stress kunnen verminderen. Ook onderzoeken we of deze stressvermindering effect heeft op de het verloop van de zwangerschap en de geboorte en de ontwikkeling van uw kind. Omdat deze periode ook voor de partner spannend kan zijn, is deelname aan de cursus en het onderzoek bedoeld voor zowel de aanstaande moeder als haar partner. Bovendien kan het een rustgevend gevoel geven om samen goed voorbereid te zijn op de bevalling en de periode daarna.

Voor wie?

Vrouwen die in verwachting zijn en die samen met hun partner een zwangerschapscursus willen volgen. In plaats van de partner kan eventueel een vriend(in) of familielid deelnemen die bij de bevalling aanwezig zal zijn. Beide deelnemers moeten de Nederlandse taal goed beheersen. Aanmelden kan tot en met 26 weken in de zwangerschap.

Als u deelneemt aan het onderzoek wordt u, samen met uw partner, op basis van loting in een van de volgende twee cursusgroepen ingedeeld:

1. PAIRS voorlichting en voorbereiding: Deze cursus bestaat uit de zwangerschapscursus Samen Bevallen. Dit is een cursus speciaal ontwikkeld voor de zwangere vrouw samen met haar partner. Er wordt uitgebreide informatie gegeven over de zwangerschap, de bevalling en de rol van de partner daarbij en de eerste periode van het
ouderschap. Daarnaast worden ontspannings- en ademhalingstechnieken aangeleerd.

2. PAIRS voorlichting en voorbereiding + HRV-biofeedback: Aan de bovengenoemde cursus wordt een (korte) HRV-biofeedback training toegevoegd. Biofeedback betekent terugkoppeling (feedback) van biologische processen (bio-). Tijdens deze training krijgt u deze terugkoppeling van een klein apparaatje. Dit apparaatje geeft informatie over uw stressniveau op basis van uw hartslag en de variatie daarin (HRV). Met behulp van dit apparaatje kunt u gerichte ademhalingsoefeningen doen waardoor u beter leert ontspannen.

Beide cursussen bestaan uit 9 bijeenkomsten van 2-2,5 uur tijdens de zwangerschap en 1 na de bevalling. Gedurende de cursus krijgt u oefeningen mee voor thuis, ongeveer een half uur per dag. De cursussen worden gegeven door ervaren verloskundigen. Aan de cursussen zijn geen kosten verbonden. Verder vragen we u een aantal vragenlijsten in te vullen op verschillende momenten.
Kijk voor meer informatie op de website: www.pairs-project.nl of vraag ons hierover op je volgende controle.

‘Verwachtend!’

Het doel van dit project is het in kaart brengen van de ontwikkeling die jullie kind doormaakt op het gebied van sociale steun. Het project loopt vanaf de geboorte totdat jullie kind 36 maanden is. Er wordt gebruikt gemaakt van een BlueButton (een soort horloge die bepaalde dingen bij de moeder meet); de smartphone en onderzoekjes naar de hechting van de baby. Een onderzoek passend in de 21ste eeuw!
Er zullen na en tijdens het project leuke cadeaus worden verloot, waaronder enkele iPads. Je zult tevens de eerder genoemde BlueButton (twv 90 euro) aan het einde van het project meekrijgen. Na 18 maanden krijg je tevens 30 euro. Lees voor de uitgebreide informatie de folder van ‘Verwachtend!’

Je kunt meedoen met Verwachtend! als je een heteroseksueel, autochtoon Nederlands koppel bent in de leeftijd van 25 tot 45 jaar en binnenkort jullie eerste kindje verwacht. Daarnaast werven ze alleen ouders waarvan de moeder van plan is borstvoeding te geven in het begin van het leven van uw kindje. Als je wilt meedoen vertel ons dit dan bij de volgende controle.

2e Spreekkamer.