Witsenkade
Verloskundigen.

Witsenkade Nieuws.

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op de Witsenkade. Hier lees je nieuwtjes, veranderingen en wetenswaardigheden binnen de praktijk.

Kinkhoest vaccin voor zwangere vrouwen

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen die vooral gevaarlijk is voor niet of onvolledig gevaccineerde baby’s. Daarom maakt kinkhoestvaccinatie al sinds 1957 deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma in Nederland. Dit heeft ervoor gezorgd dat het aantal kinkhoestgevallen drastisch is afgenomen. Maar de afgelopen 20 jaar komt kinkhoest weer vaker voor.
Om jonge baby’s tegen kinkhoest te beschermen, heeft de Gezondheidsraad verschillende mogelijkheden beoordeeld en eind 2015 het advies uitgebracht om zwangere vrouwen in het derde trimester van hun zwangerschap een inenting tegen kinkhoest aan te bieden. Op deze manier worden baby’s beter beschermd tot ze oud genoeg zijn om zelf volledig gevaccineerd te zijn. De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zal later besluiten of zij dit advies overneemt. Het vaccineren van zwangeren is dus nog geen standaard onderdeel van de zorg maar is wel mogelijk. Kijk op de website van het RIVM voor meer informatie. Als je een vaccinatie wil kan je een recept hiervoor krijgen via je huisarts, GGD of vaccinatiecentrum.

Nieuwe locatie en tijd voorlichtingsavond

Vanaf juli 2017 zal onze voorlichtingsavond over de bevalling (in het Nederlands) plaatsvinden op een nieuwe locatie: De cursusruimte op de 3e Oosterparkstraat 138-D. Op deze locatie kan de groep wat kleiner zijn en hebben we eindelijk de mogelijkheid drinken te schenken! De data zijn de vinden op de pagina over de Informatieavond Let op: Ook beginnen we 30 minuten eerder, om 19:00 uur.

Wat zijn leuke plekken om heen te gaan of spullen te kopen?

Er is zoveel te koop op het gebied van zwangerschap en babies. Daarom hebben we een selectie gemaakt van onze persoonlijke favorieten. Things We Love!

Nu ook telefonisch avond spreekuur!

Vanaf heden hebben we iedere maandag avond van 20:00-21:00 uur telefonisch spreekuur, op ons reguliere (niet-spoed) nummer: 020-6279767. Je kan ons bellen met vragen, je krijgt dan meteen een verloskundige aan de lijn. Maar ook voor het maken of verzetten van een afspraak kun je ons bellen.

Exposeren in onze praktijk?

Wij hebben in onze praktijk wisselende exposities. Momenteel hangen er foto’s van Manon Maas. Haar schitterende foto’s sieren nu 6 maanden de wanden in onze praktijk. Mocht je ook graag willen exposeren in onze praktijk, dan kun je een email sturen naar lotte@lotteouwehand.nl. Het hoeft geen kunst te zijn over of met baby’s, maar mag wel.

Baby ligt op speelkleed.

Zikavirus

Het zikavirus kan zikakoorts veroorzaken. Het virus wordt verspreid door zogenaamde Aedes-muggen. Ze komen niet voor in Nederland. Kijk op dit kaartje om te zien waar deze mug wel voorkomt. De ziekte verloopt meestal vrij mild, maar het virus kan via de placenta worden overgedragen van moeder naar kind. Er zijn epidemiologische en virologische aanwijzingen voor een verband tussen ZIKV-infectie – met name in het eerste trimester – en aangeboren hersenafwijkingen zoals microcefalie (afwijking van het centrale zenuwstelsel waarbij de schedelomvang te klein is). Of dit daadwerkelijk door ZIKA wordt veroorzaakt wordt op dit moment onderzocht. Als praktijk ontraden we zwangere vrouwen een reis naar besmette gebieden te maken. Op de website van het RIVM kun je de laatste ontwikkelingen lezen. Ben je in de zwangerschap in een van deze landen geweest bel ons dan.

De Papaklas! Speciaal voor vaders

Ben je al volledig op de hoogte van alles wat er komen gaat? Weet je wat je moet doen als de vliezen breken? En hoe ziet je leven eruit als de kleine er is? Het wordt allemaal echt heel leuk, maar er komt een hoop op je af. Een klein mensje op de wereld zetten, gaat nou eenmaal niet vanzelf. Terwijl je vrouw ligt te puffen op bed, ben jij degene die alles goed geregeld moet hebben en het hoofd koel moet houden. Gelukkig is er de Papaklas, opgezet door twee ervaren vaders uit Amsterdam. Tijdens een informele informatieavond krijg je alles te horen wat je moet weten als aanstaande vader in 2016. Samen met een klein groepje andere aanstaande vaders, kun je bovendien alle vragen stellen de je nog hebt.

Wetenschappelijk onderzoek

Medisch-wetenschappelijk onderzoek neemt binnen onze praktijk een belangrijke plaats in. Daarom doen we altijd mee aan meerdere onderzoeken. Lees meer onder de studies waar je op dit moment aan mee kan doen. Meedoen aan een onderzoek is vrijwillig! Lees rustig de informatie op deze website en in de folders die op de praktijk liggen. We kunnen jullie er ook persoonlijk nog meer over vertellen tijdens je volgende controle bij ons op het spreekuur.

Wil je meedoen met een studie? Vertel dit dan bij je volgende afspraak!

Hoe tevreden zijn jullie over onze zorg?

We zouden het erg fijn vinden als jullie ons een cijfer zouden willen geven en zo jullie mening zouden delen over ons. Dit kan op ZorgkaartNederland. Jullie ervaring is niet alleen belangrijk voor ons maar ook helpt het andere vrouwen in hun zoektocht naar de zorg die het beste aansluit op hun persoonlijke situatie.

Want de beste zorg, dat willen we allemaal!

Beval bad in OLVG-oost en OLVG-west

Zowel OLVG-Oost als OLVG-West (Bevalcentrum) hebben een beval-bad! Je kan daar gebruik maken tijdens je bevalling!