Witsenkade
Verloskundigen.

Pijntjes en kwalen.

Een zwangerschap en bevalling zijn zwaar voor je lichaam en veel vrouwen hebben tijdens het kraambed dan ook last van lichamelijke ongemakken. Varierend van kleine tijdelijke klachtjes tot serieuze pijn. In dit klachtenboek bespreken we enkele veel voorkomende klachten, en als dat mogelijk is geven we tips en adviezen.

Dit klachtenboek geeft algemene informatie over een klacht, en is geen vervanging voor een (telefonisch) consult of een behandeling. Vertel ons altijd over je klachten. Wacht niet tot ons volgende bezoek maar bel ons eerder, als je klachten verergeren, niet overgaan of als je twijfelt over een klacht.

Aambeien

Terug naar boven

Een aambei is een verslapt bloedvat van de anus. Het hormoon progesteron maakt je darmen en je anus minder sterk, in je zwangerschap heb je veel progesteron in je lichaam dus een grotere kans op het ontstaan van aambeien. Door het persen tijdens de bevalling kunnen aambeien ontstaan of reeds aanwezig aambeien verergeren. Helaas heeft het merendeel van de vrouwen na de bevalling aambeien. Het ziet eruit als ronde bolletjes, die rood of paars van kleur zijn.

Aambeien geven vaak een drukkend en pijnlijk gevoel, soms jeuken ze ook. De hoeveelheid en pijn verschilt erg per vrouw. Er zijn vrouwen die bijna niets voelen, maar veel vrouwen vinden het erg pijnlijk tijdens het zitten of lopen, voornamelijk de eerste dagen na de bevalling. Soms zijn de aambeien deze dagen pijnlijker dan eventuele hechtingen.

Bespreek het met ons en de kraamzorg, wij kunnen je nog wat specifieke tips geven. Hieronder staan alvast een aantal algemene tips.

Tips

 • Zorg dat je poep niet te hard wordt. Eet veel vezels, drink voldoende vocht en ga meteen naar de wc als je merkt dat je moet poepen. Iedere vrouw met aambeien ziet op tegen de eerste keer poepen na de bevalling. Gelukkig valt het achteraf vaak enorm mee. Ga het poepen niet uitstellen, want als je het uitstelt wordt de ontlasting hard en kan het wel pijnlijk worden!
 • Probeer niet te persen tijdens het poepen. Laat het gewoon komen.
 • Er zijn verschillende soorten zalf voor aambeien te koop. Wij zijn enthousiast over het middel ‘Curanol’ Hierdoor gaan de aambeien weg of worden ze kleiner Het is ook veilig te gebruiken als je borstvoeding geeft.
 • Neem gerust paracetamol als je veel last hebt!
 • Leg een washandje met ijsklontjes erin tegen je anus.
 • Ga nooit op een ‘zwembandje’ zitten. Vroeger werd vrouwen aangeraden op een rond kussentje met een gat erin te gaan zitten. Op het moment zelf kan zit fijn voelen, maar uiteindelijk zullen de aambeien alleen maar toenemen en wordt de pijn zelfs erger!
 • Zorg dat de aambeien goed schoon blijven. Omdat afvegen pijnlijk kan zijn is het verstandig om ze minimaal 1x per dag schoon te maken met lauw water onder de douche.
 • Het maandverband kan pijnlijk schuren, het is daarom aan te raden om in bed geen ondergoed te dragen maar met blote billen op een kraammatje te gaan liggen (deze zitten in je kraampakket).

Bekkenpijn en bekkeninstabiliteit

Terug naar boven

Veel vrouwen die zwanger zijn, hebben pijn in hun bekken. Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen heeft last van bekkenpijn of lage rugpijn. Eerst geven we wat informatie over hoe je bekken eruitziet. Dan kun je beter begrijpen waardoor je bekkenpijn hebt.

Het bekken bestaat uit een aantal verschillende botten:

 • Het heiligbeen. Dat zit aan de kant van je rug. De medische naam is: sacrum.
 • Het darmbeen of heupbeen. Dat is de zijkant van je bekken. De medische naam is: os ilium. Dit bot zit links en rechts. Je kunt dit bot ook goed zelf voelen: de voorkant en de bovenkant steken uit.
 • Het schaambot. Dat zit aan de voorkant, vlak boven je vagina. De medische naam is: symfyse.

Het onderste deel van je ruggenwervels is dus het heiligbeen. Dit bot zit vast aan het darmbeen. De verbinding waarmee de botten aan elkaar vastzitten, noemen we een gewricht. Het gewricht tussen het heiligbeen en het darmbeen is het sacro-iliacale gewricht, kortweg het SI-gewricht. Je hebt dus aan twee kanten een SI-gewricht. Ze zitten laag op je rug aan beide kanten van je ruggenwervel. Op die plek zitten twee kleine kuiltjes in je rug, vlak boven je billen. Aan de voorkant van je lichaam zit je schaambeen. Ook dat bot zit vast aan het darmbeen. Het gewricht tussen het darmbeen en het schaambeen is het schaambot. Dat gewricht zit net boven je vagina.

Tussen de botten van het bekken zitten dus gewrichten: de symfyse en de SI-gewrichten. Deze verbindingen zijn van kraakbeen. Dat is een soort zacht bot. Hierdoor kunnen de botten langs elkaar bewegen zonder dat het pijn doet. Om de verbindingen heen zitten banden. Deze banden zijn elastisch. Ze kunnen dus gemakkelijk bewegen en uitrekken. Tegelijk houden de banden de botten goed bij elkaar. Als je zwanger bent, worden de banden in je bekken soepeler. Dat komt door hormonen. Dat moet ook, want bij de bevalling komt er zo wat speling in je bekken waardoor je kindje wat makkelijker door je bekken geboren kan worden.

Wat is het verschil tussen bekkenpijn en bekkeninstabiliteit?

We hebben het tegenwoordig eigenlijk niet meer over bekkeninstabiliteit maar over bekkenpijn. Hoe soepel of instabiel je bekken is heeft namelijk niets te maken met de eventuele pijn die je voelt. Er zijn vrouwen met een heel soepel bekken in de zwangerschap zonder pijn, en vrouwen met veel pijn waarbij het bekken maar een heel klein beetje soepeler is geworden. Daarom wordt nu eigenlijk alleen gesproken over bekkenpijn. Bekkenpijn komt vaak voor. Veel vrouwen hebben er tijdens de zwangerschap last van. Je krijgt bekkenpijn doordat de banden die aan je bekken vastzitten, soepeler worden. Daardoor voelen je botten van je bekken losser, en kunnen zenuwen bekneld raken en botten pijnlijk langs elkaar gaan schuiven.

De pijn komt niet alleen doordat je gewrichten soepeler worden. Ook baarmoeder en kindje drukten tijdens je zwangerschap tegen je bekken. Ook je houding veranderde: je buik kwam meer naar voren, waardoor je buik aan je rug en je bekken trekt. De pijn kan erger worden als je houding niet goed is. Of als je je bekken te veel belast.

Na een bevalling is je bekken natuurlijk altijd belast en daardoor kan de pijn de eerste dagen na een bevalling wat zijn toegenomen. Maar gelukkig zijn er ook vrouwen die juiste meteen na de bevalling al minder pijn voelen, omdat de druk van de baarmoeder en kindje op hun bekken weg is. Het is moeilijk te zeggen waarom de ene vrouw pijn heeft en de andere niet. Het zal deels afhankelijk zijn van je houding, je werkzaamheden, je zwangerschap en het verloop van je bevalling.

Wat kun je zelf doen aan bekkenpijn na de bevalling?

Heb je veel last van je bekken of je onderrug? Vertel dit aan ons en de kraamzorg, wij zullen dan specifieke tips geven en er extra op letten in je kraambed.

Wordt de pijn erger of is de pijn na een week niet minder, dan is het verstandig om naar een fysiotherapeut of mensendieck therapeut te gaan, die gespecialiseerd is in bekkenklachten. Als je net bent bevallen komen ze soms ook bij je thuis voor de behandeling. In ons ‘adresboek’ op de website kun je therapeuten vinden waar wij veel mee samenwerken.

Tips

Staan

 • Lang op één plek staan is vaak pijnlijk. Vaak is de beste oplossing te gaan zitten of lopen. Kan dat niet? Zorg dan dat je dan steeds je houding verandert.
 • Sta in ballethouding: zet je voeten naast elkaar, iets met je voeten naar buiten gedraaid.
 • Niet met je knieën op slot, maar een beetje gebogen. Zo wordt je rug niet te hol getrokken.

Zitten

 • Zitten is vaak pijnlijk. Probeer eens heel bewust een aantal stoelen: hoge, lage, zachte en harde. Elke vrouw heeft zo haar eigen voorkeur. Sommige zwangere vrouwen vinden het fijn om op een tuinstoel te zitten!
 • Zit rechtop. Ga met je rug tegen de rugleuning zitten en houd je knieen 90% gebogen. Plaats eventueel een boek of plankje onder je voeten als de stoel voor jou te hoog is. Ga niet met je benen over elkaar zitten.

In bed stappen

 • Ga eerst op de rand zitten. Steun op één arm, en ga dan in één beweging liggen, terwijl je je benen meeneemt.

Uit bed stappen

 • Ga eerst op je zij liggen. Buig dan je knieën. Hang je voeten buiten het bed. Duw je zelf omhoog met je arm totdat je rechtop zit.

Liggen

 • Lig op je zij met je benen gelijk aan elkaar. Leg eventueel een kussentje tussen je benen en onder je buik. Probeer verschillende kussens totdat je lekker ligt.
 • Lig op je rug met eventueel een kussentje onder je benen.

Bloedverlies

Terug naar boven

Als je bent bevallen zul je de eerste weken bloed verliezen uit je vagina. We noemen dit vloeien. De moederkoek zat tijdens de zwangerschap vast aan je baarmoeder, en is na de geboorte van de baby losgescheurd, waardoor er nu een wondvlak in de baarmoeder zit. Dit wondvlak zal de komende weken bloeden.

De eerste dagen zul je hevig vloeien, de hoeveelheid zal te vergelijken zijn met een hevige menstruatie. Ook kun je een stolsel verliezen, dit is een prop gestold bloed. Soms is die prop wel zo groot als een tennisbal! Dat is normaal.
Verlies je meer dan twee grote stolsels, blijft het bloeden alsof er een kraan openstaat of twijfel je, bel ons dan meteen op het spoed-nummer: 06–54788178.

In loop van de eerste week zal het bloedverlies minder worden en zal de kleur steeds donkerder worden. Het kan ook wat muf gaan ruiken, omdat oud bloed een muffe geur heeft. Na de eerste week zal het bloedervlies verder afnemen waarbij de hoeveelheid wel per dag kan wisselen. Als je veel loopt, tilt of trap loopt zal het bloedverlies wat meer zijn, dan dagen waarop je veel rust.

Bij het merendeel van de vrouwen is het bloedverlies na 6 weken opgehouden.

Baby op aankleedkussen.

Borstontsteking

Terug naar boven

Dit is een ontsteking in je borst. Gelukkig hebben de meeste vrouwen nooit een borstontsteking, maar het kan je overkomen. Bij een borstontsteking heb je koorts en voel je één of meerdere harde plekken in je borst. Op je borst zie je vaak een rode plek die warm aanvoelt. Vrouwen voelen zich erg ziek en hebben veel pijn aan hun borst.

De ontsteking kan worden veroorzaakt door een bacterie die (via een tepelkloof) in je borst is gekomen, maar meestal komt het doordat een melkklier die niet goed is leeggedronken is gaan ontsteken. De enige manier om de ontsteking weer te laten verdwijnen, is door je borsten goed leeg te laten drinken. Je baby zal niets merken van de borstontsteking!
Stop dus nooit met de borstvoeding als je een ontsteking hebt, want dan wordt het steeds erger!

Als aanleggen van de baby te pijnlijk is, of als de baby de borst ook niet kan leegdrinken dan kan het nodig zijn de plekken uit je borsten te kolven met een borstkolf. Deze zijn op meerdere locaties in Amsterdam te huur.

Tips

 • Neem paracetamol tegen de pijn en de koorts.
 • Heb je na 24 uur nog steeds koorts? Bel dan je huisarts. Je hebt dan waarschijnlijk een bacterie in je borst en je huisarts zal dan antibiotica voorschrijven.
Baby drink aan borst.

Bel ons als je een borstontsteking hebt.
Wij zullen je dan helpen!

Down voelen, geen roze wolk…

Terug naar boven

Een zwangerschap en bevalling zijn ingrijpende gebeurtenissen. Na een bevalling kan het zijn dat je je niet gelukkig voelt. Vaak verwachten vrouwen dat zij na een bevalling op een roze wolk zullen zweven en de hele dag gelukkig zullen zijn. Helaas is dat vaak niet het geval.

Het is heel normaal als je de eerste periode na de bevalling zwaar vindt. Tijd om bij te komen van een bevalling heb je vaak niet, omdat de baby voordurend je aandacht vraagt. Dit kan (zeker na een heftige bevalling) erg vervelend zijn. Ook slaaptekort kan er voor zorgen dat je niet lekker in je vel gaat zitten.

Veel vrouwen hebben op dag 4 na de bevalling een ‘huil-dag’. Dit wordt de baby-blues genoemd. Op deze dag kan de moeheid, de eventuele stuwing en drukte van visite even te veel worden. Vrouwen kunnen op zo’n dag prikkelbaar zijn en kunnen opeens om alles huilen. Ook om leuke dingen! Het is daarom verstandig om 4 dagen na de bevalling weinig of geen bezoek te plannen en veel in bed te gaan slapen. Na een dag rustig aandoen voelen veel vrouwen zich een dag later al weer veel beter.

Als de sombere stemming meerdere dagen aanhoud of erger wordt is het verstandig om ons dit te vertellen. Het kan dan zijn dat je een postpartum depressie hebt. De symptomen van de postpartum depressie lijken sterk op die van andere depressies. Zie voor een opsomming het lijstje hiernaast. Helaas wordt het niet altijd tijdig door vrouwen, partners of hulpverleners ontdekt, omdat veel verschijnselen gewoon lijken in een kraamperiode. Huilen, slaap tekort en bezorgdheid hebben namelijk alle vrouwen. Maar in het geval van een postpartum depressie neemt het zulke extreme vormen aan dat je als moeder niet meer normaal kan functioneren.

(bron: Fonds Psychische Gezondheid)

Voel jij je down of twijfel je of je een postpartum depressie hebt? Bel ons dan altijd op het spoed-nummer (06-54788178). Wij zullen dan langskomen en samen met jullie de situatie beoordelen en hulp voor je regelen. Je mag ons ook bellen als jij je down gaat voelen meerdere weken na de bevalling!

Kijk voor meer informatie over postpartum depressie op de site van Fonds Psychische Gezondheid.

De meest voorkomende klachten zijn:

 • Sombere stemming.
 • Gebrek aan interesse en initiatief.
 • Weinig plezier beleven aan de baby of zelfs heftige gevoelens van afkeer en haat hebben t.o.v. de baby.
 • Geen ‘moedergevoel’ hebben of juist overbezorgd zijn voor de baby.
 • Extreme vermoeidheid en lusteloosheid.
 • Huilbuien.
 • Prikkelbaarheid en agressieve uitvallen (bijvoorbeeld schelden en verwijten maken).
 • Concentratieproblemen, verwardheid en vergeetachtigheid.
 • Slapeloosheid of juist een extreem grote slaapbehoefte.
 • Gebrek aan eetlust of juist overdreven eetlust.
 • Weinig zelfvertrouwen, het gevoel niets waard te zijn en ongeschikt te zijn voor het moederschap.
 • Het gevoel van binnen dood of leeg te zijn.
 • Gevoelens van machteloosheid, wanhoop en angst. Sterke neiging tot piekeren.
 • Meer algemene klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid.

Gewichtsverlies baby

Terug naar boven

De eerste dagen na de bevalling vallen alle baby’s af. Dit komt omdat een baby de eerste dagen meer energie verbruikt dan het binnenkrijgt. Daarnaast poept de baby zijn eerste poep uit dat dat hij heeft gevormd in de baarmoeder. Na de 4e dag begint een baby vaak weer aan te komen. De kraamzorg zal in ieder geval op de 4e en 7e dag de baby wegen om zijn groei goed te kunnen beoordelen. Soms wordt er vaker gewogen, bijvoorbeeld als een kindje bij de geboorte erg klein was of als hij niet goed drinkt. Het is normaal als een kindje op de 4e dag minder dan 7% van zijn geboortegewicht is afgevallen.

Als een baby meer dan 7% is afgevallen zullen we adviseren om de baby extra melk te geven. Dit kan afgekolfte moedermelk zijn of kunstvoeding. Samen met jullie zullen we dan een voedingsplan maken om er zeker van te zijn dat de baby daarna voldoende gaat aankomen. Oom zullen we de baby 1 of 2 dagen later nogmaals wegen om te beoordelen of de baby weer goed aan het aankomen is.

Baby wordt gewogen.

Hechtingen

Terug naar boven

Als je tijdens de bevalling bent uitgescheurd of ingeknipt zul je hechtingen hebben. Na een bevalling is je vagina altijd gezwollen en gevoelig, maar als je hechtingen hebt zal het ook pijnlijk zijn. De pijn is vaak het hevigst 3 tot 4 dagen na de bevalling, omdat de zwelling dan op zijn hevigst is en de hechtingen dan wat zullen gaan trekken. Gaan zitten kan dan pijnlijk zijn, maar gelukkig neemt de pijn af als je eenmaal zit of ligt.

Er wordt altijd gehecht met oplosbaar hechtmateriaal, dat betekent dat de draad zal oplossen in de huid en niet verwijderd hoeft te worden. Alleen bij de bovenste huid-hechtingen bevindt het knoopje zich bóven de huid waardoor het oplossen lang kan duren. Dit is de reden dat wij de huid-hechtingen vaak de 6e dag van het kraambed zullen verwijderen. We knippen dan het knoopje van de hechting. Je voelt de hechting iets trekken als we dit doen, maar het is niet pijnlijk. Veel vrouwen hebben minder last van het litteken als we de hechtingen hebben verwijderd.

Tips

 • Is plassen pijnlijk? Plas dan onder de douche, met een lauw-warme waterstraal op je vagina. Door op deze manier te plassen weet je ook zeker dat je hechtingen goed schoon blijven.
 • Droog je vagina goed af na het douchen door met een zachte doek (bijvoorbeeld een hydrofiel luier) droog te deppen.
 • Slaap ’s nachts het liefst zonder ondergoed. Het maandverband kan namelijk pijnlijk schuren, en het is daarom aan te raden om in bed geen ondergoed te dragen maar met blote billen op een kraammatje te gaan liggen (deze zitten in je kraampakket).
 • Veel vrouwen met hechtingen zien op tegen de eerste keer poepen na de bevalling. Gelukkig valt het achteraf vaak enorm mee. Ga het poepen in niet uitstellen, want als je het uitstelt wordt de ontlasting hard en kan het wel pijnlijk worden!
 • Neem gerust paracetamol als je veel last hebt!
 • Leg een washandje met ijsklontjes erin tegen vagina, dit zal de zwelling doen afnemen en de pijn verminderen.
 • Ga nooit op een ‘zwembandje’ zitten. Vroeger werd vrouwen aangeraden op een rond kussentje met een gat erin te gaan zitten. Op het moment zelf kan zit fijn voelen, maar daarna wordt de pijn erger!

Hoofdpijn bij de baby (na vacuüm verlossing)

Terug naar boven

Als een kindje is geboren met een vacuümpomp kan het de eerste 24 uur hoofdpijn hebben. Dit is te merken doordat hij geprikkeld/ huilerig regaeert bij optillen en bewegingen. Soms gaat een kindje ook een beetje overgeven of kokhalsen als je hem teveel beweegt. Door de hoofdpijn willen kinderen soms minder goed drinken. Toch raden we aan een kindje wel iedere 3 uur voeding aan te bieden, ook als het ligt te slapen is het belangrijk een kindje na 3 uur wakker te maken voor een voeding. Goede voeding is namelijk essentieel voor het herstel van de baby. Als de baby erg veel last heeft van de hoofdpijn kan worden overwogen de baby een baby-paracetamol te geven. Doe dit alleen in overleg met ons. (In sommige ziekenhuizen wordt er standaard paracetamol gegeven aan een baby die is geboren met een vacuümpomp)

Wil de baby helemaal niet drinken of maken jullie je zorgen? Bel ons dan op het spoednummer (06–54788178).

Oog van een baby.

Misselijkheid van de baby

Terug naar boven

De baby kan de eerste 24 uur na de bevalling misselijk zijn. Dit komt omdat sommige kinderen vruchtwater en bloed van de bevalling inslikken. Een kindje kan daardoor geprikkeld en huilerig reageren. Een kindje zal dan vaak gaan kokhalsen en soms overgeven, dit ziet er erg vervelend en hulpeloos uit. Overgeefsel zal er slijmerig uitzien met soms wat oud bruinig bloed erin. Als je kindje veel aan het kokhalsen of overgeven is kan het helpen als je hem even op zijn zij legt. Hierdoor kan het slijm makkelijk uit zijn mondje lopen. Ook kun je met een gaasje (uit het kraampakket) het slijm uit zijn mondje vegen. Zorg ervoor dat de baby nooit op zijn buikje kan draaien, als je hem op zijn zij legt!

Door de misselijkheid kan het zijn dat je baby niet goed wil drinken. Toch raden we je aan het te blijven proberen en de baby iedere 3 uur voeding aan te bieden, ook als hij ligt te slapen. Vaak is de misselijkheid binnen 24 uur verdwenen en gaat de baby daarna beter drinken.

Spuugt een kindje helderrood bloed, wil het helemaal niet drinken of maken jullie je zorgen? Bel ons dan op het spoednummer (06–54788178).

Baby met mutsje.

Naweeën

Terug naar boven

Dit zijn weeën die je na de bevalling kan voelen. Na de bevalling zal de baarmoeder nog samentrekken. Dit is belangrijk omdat de samentrekking van de baarmoeder er voor zorgt dat het wondvlak, dat de moederkoek heeft achtergelaten, klein blijft. Dit samentrekken voorkomt dat je veel bloed verlies.

Naweeën zijn soms erg pijnlijk, en natuurlijk vervelend net na je bevalling. Maar het is een goed teken, niet gevaarlijk. De kans op naweeën is groter als je snel bent bevallen en als je al eerder bent bevallen.

Tips:

 • Zorg dat je blaas goed leeg is, met een volle blaas zul je namelijk meer naweeën hebben.
 • Neem gerust paracetamol als je veel last hebt van naweeën.
 • Is de pijn net zo erg als een gewone wee en verlies je ook veel bloed? Bel ons dan op het spoed nummer (06-54788178).

Stuwing (pijnlijke volle borsten)

Terug naar boven

Na de bevalling zullen je borsten melk gaan aanmaken. Er is aan het einde van je zwangerschap al begin-melk gemaakt dat ‘colostrum’ heet. Dit zal je kindje binnenkrijgen als het na je bevalling aan je borst gaat drinken. Door je kindje (liefst binnen 2 uur na de bevalling) aan je borst te leggen, krijgt je lichaam een signaal dat het borstvoeding moet gaan maken. Hoe vaker je een baby aanlegt hoe meer signalen er worden gestuurd en hoe eerder de melkproductie op gang kan komen. Daarom is het belangrijk veel aan te leggen de eerste dagen na de bevalling, in ieder geval iedere 3 uur.

Stuwing is het vol zijn van je borsten. Rond de 3e of 4e dag van het kraambed hebben de meeste vrouwen stuwing en duurt ongeveer 12 tot 24 uur. Je borsten zijn dan erg vol met melk en voelen daardoor warm, gespannen en pijnlijk aan. Door de stuwing krijgen je borsten het signaal dat de maximaal benodigde hoeveelheid voeding is bereikt. Je borsten sturen dan een signaal dat de melkproductie iets minder moet worden. Na de stuwing zal je productie precies zijn afgestemd op de behoefte van je baby.

Leg je kindje zo veel mogelijk aan de borst, hij of zij zal de spanning dan wegdrinken. Tijdens de stuwing zal een kindje je borst nooit helemaal leeg kunnen drinken, daarvoor is er te veel melk in je borsten.

Tips:

Tepelkloven (pijnlijke en kapotte tepels)

Terug naar boven

Na de bevalling zullen je borsten melk gaan aanmaken. Er is aan het einde van je zwangerschap al begin-melk gemaakt dat ‘colostrum’ heet. Door je kindje (liefst binnen 2 uur na de bevalling) aan je borst te leggen, krijgt je lichaam een signaal dat het borstvoeding moet gaan maken. Hoe vaker je een baby aanlegt hoe meer signalen er worden gestuurd en hoe eerder de melkproductie op gang kan komen. Daarom is het belangrijk veel aan te leggen de eerste dagen na de bevalling, in ieder geval iedere 3 uur. Een baby zuigt erg hard en je tepel kan daardoor na een dag al erg gevoelig zijn, dit is normaal. Als je tepels echt pijnlijk zijn, kan het zijn dat je tepelkloven hebt.

Een tepelkloof is een barstje in je tepel dat door (verkeerd) aanleggen veroorzaakt kan worden. Als een kindje scheef aan de borst ligt, of bijvoorbeeld alleen het puntje van je tepel in zijn mond heeft kan het een tepelkloof veroorzaken. Let daarom goed op of je baby op de juiste manier drinkt. Wij en de kraamzorg zullen je daar veel over vertellen en in het groeiboekje ‘ borstvoeding’ dat je van ons hebt gekregen kun je hier ook veel over lezen.

Het kan ook zijn dat je kindje een te korte tongriempje heeft. Je kindje kan zijn tong dan niet voldoende uitsteken en de borst daardoor niet goed. Mocht je kindje een te kort tongriempje hebben, dan zullen wij dit aan jullie laten zien en indien nodig het tongriepje doorknippen, zodat je kindje weer goed kan drinken.

Wij en de kraamzorg zullen samen met jou al het mogelijke doen om tepelkloven te voorkomen. Maar als je toch tepelkloven krijgt en het voeden te pijnlijk wordt, kan het soms nodig zijn om de baby 24 uur niet meer aan te leggen. Tijdens deze 24 uur zul je dan gaan kolven en de gekolfde melk met een flesje aan de baby geven. Na 24 uur zijn je borsten dan vaak weer voldoende genezen om de baby weer aan de borst te laten drinken. Mocht dit nodig zijn dan zullen wij je vertellen waar je een kolf kunt lenen en uitleggen hoe een kolf werkt.

Tips:

 • Smeer na de voeding wat melk op je tepel en laat je tepel daarna goed drogen voordat je je BH weer aantrekt. Borstvoeding werkt namelijk beschermend voor je tepels en het drogen is belangrijk omdat natte tepels eerder kapot gaan dan droge tepels.
 • Er zijn zalfjes te koop, maar soms maken deze je klachten alleen maar erger. Overleg daarom altijd eerst met ons of de kraamzorg voordat je iets op je tepels smeert, om verergering te voorkomen.
 • Een tepelkloof kan soms bloeden. Dit is vervelend voor jou, maar niet gevaarlijk voor de baby. Je kunt je kindje dus gewoon blijven aanleggen als je tepelkloven hebt.