Hoe bewaar ik mijn borstvoeding?

In: Blog

Gekolfde melk, is zo waardevol als wit goud!
Niets is zo frustrerend als melk weggooien die je met zo veel liefde en moeite hebt gekolfd.

Toch hoor ik regelmatig dat moeders een flesje gekolfde melk weggooien omdat het een uurtje buiten de koelkast heeft gestaan. NIET DOEN!

Ik zal hieronder vertellen hoe lang je gekolfde melk veilig kan bewaren.

Plaats Bewaartijd maximaal
Kamertemperatuur (16-25 ºC) * 6 uur
Koelkast (< 4 ºC) 6 dagen
Vriesvak in koelkast 2 weken
Vriezer die vaak open en dicht gaat. 4 maanden
Vriezer ( constant < 18 ºC) 12 maanden

* Dit is langer dan normale melk, omdat de antistoffen in moedermelk snelle vermeerdering van ongewenste bacteriën voorkomt!

Algemene tips:

  • Zet bij voorkeur de gekolfde voeding meteen in de koelkast. Op kamertemperatuur bewaren kan, maar de koelkast/diepvries heeft de voorkeur.
  • Zorg dat het materiaal waarin je het bewaard vrij is van BPA.
  • Maak de bakjes/flesjes waarin je het bewaard goed schoon met heet water en zeep, zorg dat het goed droog is voordat je het opbergt.

Koelkast tips:

  • Bewaar melk niet in de deur van je koelkast maar in de koelkast zelf. In de deur schommelt de temperatuur meer waardoor het minder lang houdbaar is.
  • Voeg alleen melk bij elkaar van gelijke temperatuur. Laat nieuw gekolfde melk eerst afkoelen voordat je het bij een reeds afgekoelde portie borstvoeding giet.
  • Melk die is overgebleven van een voeding kun je in de koelkast bewaren tot de volgende voeding. Daarna moet je het weggooien (door de bacteriën in het speeksel van de baby wordt het minder lang houdbaar).

Diepvries tips:

  • Laat de melk eerst afkoelen in de koelkast voordat je het invriest.
  • Vries de afgekoelde moedermelk binnen 48 uur in.
  • Vul nooit helemaal tot de rand. De melk zal namelijk uitzetten bij het invriezen.
  • Als je moedermelk hebt ontdooit kun je het in de koelkast maximaal 24 uur bewaren.