Witsenkade
Verloskundigen.

Bevallen: Thuis of in het ziekenhuis.

Als de zwangerschap goed verloopt mogen jullie zelf bepalen waar je wilt bevallen, thuis of in het ziekenhuis. In de loop van de zwangerschap, maar vaak pas tijdens de bevalling, bepalen vrouwen definitief waar ze willen bevallen.

Waar bevallen?

Als gezonde zwangere is thuis een veilige plaats om te bevallen. Als er complicaties optreden tijdens de thuisbevalling verwijzen we je tijdig door naar de gynaecoloog. Er zal dus geen sprake zijn van onnodig tijdverlies. Een andere mogelijkheid is de ziekenhuis bevalling (ook wel poliklinische bevalling genoemd). Je huurt dan als het ware een verloskamer in het ziekenhuis, waar wij de bevalling begeleiden. Thuis zal een kraamverzorgster ons assisteren, en in het ziekenhuis een verpleegkundige. Wij zullen tijdens de bevalling altijd eerst bij jullie thuis komen en beoordelen hoe het gaat en hoeveel centimeter ontsluiting je hebt.

Als de bevalling is begonnen en de weeën niet meer afzakken, vragen wij waar jullie willen bevallen. Als je thuis wilt bevallen zullen we alles thuis gereed maken en indien jullie liever een poliklinische bevalling wensen gaan wij met jullie naar het ziekenhuis van jullie voorkeur. Wanneer we in de zwangerschap precies naar het ziekenhuis gaan is afhankelijkheid van de snelheid van de bevalling, hoeveel trappen er in je huis zijn, de afstand tot het ziekenhuis en het tijdstip op de dag. Maar vaak is dat ongeveer halverwege de ontsluiting.

“Ik vond het fijn dat ik zelf mocht kiezen waar ik wilde bevallen.”

Jij bepaalt de plek!

Omdat de bevalling het beste verloopt als je ontspannen bent adviseren wij je om te bevallen op de plek waar jij het beste kan ontspannen, voor de ene vrouw is dat thuis, voor de andere juist in het ziekenhuis. Laat je niet teveel beïnvloeden door mensen om je heen, maar ga af op je eigen gevoel. Er zijn enkele situaties wanneer je niet thuis mag bevallen. Bijvoorbeeld als de straat is afgesloten voor verkeer (zoals tijdens Koninginnedag op de grachten); als je niet op de begane grond woont en er geen raam is aan de straatkant van het huis;

als je bij een vorige bevalling veel bloed hebt verloren of de placenta met een operatie verwijderd moest worden. Wij beoordelen tijdens een bevalling altijd of een woning veilig is en als dat niet het geval is zal de bevalling poliklinisch plaatsvinden. Twijfel je of je thuis mag bevallen? Vraag het ons dan tijdens de controle.

Kijk in je polisvoorwaarden om te zien of je een eigen bijdrage moet betalen voor een bevalling in het ziekenhuis.

N.B. In 2017 zijn de kosten voor een poliklinische bevalling €549,31. Bijna alle verzekeraars vergoeden dit bedrag minus de eigen bijdrage. In 2017 is de eigen bijdrage vastgesteld op €341,31. Of je de eigen bijdrage zelf moet betalen of dat deze volledig vergoed wordt, hangt af van je polis.

Ziekenhuizen

Je kunt met ons in alle ziekenhuizen van Amsterdam bevallen

 • OLVG-Oost
  2e verdieping
  Oosterpark 9
  1091 AC Amsterdam
  020-5999111

 • Op dit filmpje kun je even kijken op de verloskamers van het OLVG-Oost
 • .

 • OLVG-West ‘Bevalcentrum’
  2e verdieping, route 22
  Jan Tooropstraat 164
  1061 AE Amsterdam
  020-510 89 11

 • Op dit filmpje kun je even kijken op de kamers van het Bevalcentrum
 • .

 • VU
  8e verdieping
  De Boelelaan 1117
  1081 HV Amsterdam
  020-4444444
 • Boven-IJ Ziekenhuis
  1e verdieping, route 89
  Statenjachtstraat 1
  1034 CS Amsterdam
  020-634 6346

 • AMC
  Bouwdeel H, 3e verdieping
  Meibergdreef 9
  1105 AZ Amsterdam
  020-566 9111