Witsenkade
Verloskundigen.

Over de bevalling.

Een bevalling is voor vele vrouwen een van de meest bijzondere gebeurtenissen in haar leven. Maar ook als partner is het meemaken van een bevalling heel erg indrukwekkend. Niemand weet vooraf hoe een bevalling gaat verlopen en dat maakt het voor velen ook een erg spannende gebeurtenis.

Wij willen jullie zo goed mogelijk proberen voor te bereiden op de bevalling en zullen onze informatie afstemmen op jullie behoeften. Er zijn namelijk vrouwen die graag alle mogelijke scenario’s willen weten, maar het kan ook zijn dat je het liever over je heen laat komen. Wel denken we dat het goed is dat iedereen een basiskennis heeft over het verloop van een normale bevalling. Onze ervaring is namelijk dat als vrouwen (en partner) te weinig weten van een bevalling zij erdoor overdonderd kunnen worden en het een onplezierige herinnering wordt. Dit is iets dat wij willen voorkomen. Wij streven ernaar jullie bevalling zo te laten verlopen dat jullie kunnen terugkijken op een mooie ervaring.

Meer info

Heb je specifieke vragen over de bevalling?
Bezoek dan de voorlichtingsavond over de bevalling. Ook kan je al je vragen stellen bij de eerstvolgende controle.

Lees ook wanneer je ons moet bellen.

Grote broers wacht op komst van baby.

Wanneer mag je bevallen?

De meeste vrouwen bevallen tussen de 37 en 42 weken. Dat is tussen 3 weken vóór en 2 weken ná de datum dat je uitgerekend bent. Als je van je eerste kindje bevalt is de kans het grootst dat je iets ná de uitgerekende datum bevalt.

Beval je voor de 37 weken dan noemen we dat een premature bevalling. De baby is dan eigenlijk nog wat te klein om geboren te worden en zal extra zorg nodig hebben na de bevalling. Een bevalling voor de 37 weken zal altijd worden begeleid door de gynaecoloog, omdat de baby extra in de gaten moet worden gehouden tijdens de bevalling en de baby daarna meteen door een kinderarts moet worden onderzocht.

Als je op je uitgerekende datum nog niet bevallen bent zullen wij samen met jullie bespreken wanneer de bevalling zal worden ingeleid. We weten dat de meeste bevallingen spontaan op gang komen binnen 2 weken na de uitgerekende datum. Maar bij een deel van de vrouwen komt de bevalling niet spontaan op gang en zal de bevalling moeten worden opgewekt, we noemen dit een inleiding van de bevalling. Niet iedereen wordt bij dezelfde termijn ingeleid, dit is afhankelijk van verschillende factoren zoals: de grootte van je kindje, de hoeveelheid vruchtwater in je baarmoeder, hoe jou gezondheid is en wat jullie wensen zijn. Wij zullen samen met jullie alles doornemen en dan samen besluiten wat de beste termijn is om te worden ingeleid. Een inleiding wordt door een gynaecoloog begeleid in het ziekenhuis. Wij zullen je daarom overdragen als een inleiding noodzakelijk is.

Waardoor begint de bevalling?

Het is nog niet bekend wat een bevalling precies doet beginnen. We weten wel dat het een samenspel is van hormonen en dat de placenta (moederkoek), de vliezen en je kindje een belangrijke rol hierbij hebben. De belangrijkste hormonen tijdens de bevalling zijn oxytocine, endorfine en adrenaline.

Oxytocine

Oxytocine wordt ook wel het bevalhormoon genoemd. Zij zorgt voor sterke weeën.

Endorfines

Endorfine werkt als een natuurlijke pijnstiller, die je lichaam automatisch aanmaakt tijdens een bevalling. Zij zijn erg belangrijk omdat ze ervoor zorgen dat je kan ontspannen tijdens de weeën. Hoe meer jij je op je gemak voelt tijdens de bevalling hoe meer endorfines er zullen vrijkomen in je lichaam en hoe plezieriger het voor jou is. Daarom is het belangrijk dat jij je ten alle tijde op je gemak voelt. Wij zullen daarbij helpen.

Adrenaline

Adrenaline is ook een hormoon. Adrenaline is een hormoon dat vrijkomt tijdens stress en spanning. Dit hormoon remt de bevallingshormonen en endorfine en daardoor de weeën Overdag heb je altijd wat meer adrenaline in je lichaam doordat het licht is, er meer geluiden zijn en meer indrukken. Daarom bevallen de meeste vrouwen ook ’s nachts!

Tips

voor weinig adrenaline tijdens de bevalling en zo veel mogelijk oxytocine en endorfine

 • Zorg voor een warme omgeving om in te bevallen
 • Draag zachte comfortabele kleding.
 • Vermijd fel licht. Dim de lichten (dit kan ook in het ziekenhuis) of steek kaarsen aan.
 • Zet telefoon, radio en televisie uit als je merkt dat dit je afleidt.
 • Neem een warme douche of vul een kruik met warm water.
 • Vraag of iemand je wil masseren.

Hoe begint de bevalling?

De bevalling kan op twee verschillende manieren beginnen: met weeën of met het breken van de vliezen.

Weeën

De meeste bevallingen (90%) beginnen met weeën. Weeën zijn een samentrekking van de baarmoeder die er voor zorgen dat de baarmoedermond opengaat. In het begin zijn de weeën nog onregelmatig en duren ze kort. Veel vrouwen omschrijven het dan als menstruatiepijn. Tijdens deze weeën kun je nog goed praten; lachen en zelf nog wel wat wandelen. Ze voelen niet fijn aan, maar ze doen nog niet veel pijn. Na verloop van tijd zullen de weeen vaker komen, en langer aanhouden. Ook zal je de samentrekking steeds sterker voelen en worden ze pijnlijker. Lees meer…

Gebroken vliezen

10% van de bevallingen begint met het breken van de vliezen, nog voordat er weeën zijn. De vliezen breken meestal ’s nachts. Je merkt dit doordat je opeens vocht verliest. Soms is het zoveel vocht dat je het meteen zeker weet dat de vliezen zijn gebroken. Maar soms is het lastig om te weten of het vocht dat je verliest afscheiding, urine of vruchtwater is. Het belangrijkste verschil is dat vruchtwater meestal blijft door druppelen. Je blijft dus de hele tijd een beetje vocht verliezen. Twijfel je of het vruchtwater is, bel ons dan meteen op het 06 nummer.

Als je vliezen breken?

Als de vliezen breken, komt er een hormoon vrij, waardoor de weeën beginnen. Meestal krijg je binnen 24 uur na het breken van de vliezen spontaan weeën (dat gebeurt in 75% van de gevallen). Soms duurt het langer. Omdat door het breken van de vliezen de afsluiting tussen de baarmoeder met de buitenwereld is verdwenen, is er een kleine kans dat er een infectie in de baarmoeder ontstaat. De kans hierop is vooral 24 uur na het breken van de vliezen. Daarom zullen wij 24 uur wachten op spontane weeën. Maar als je na 24 uur nog geen ween hebt gekregen zullen wij je doorverwijzen naar de gynaecoloog. De gynaecoloog zal verschillende onderzoeken doen en daarna samen met jullie besluiten wanneer de bevalling zal worden opgewekt. Soms doen ze dit meteen, maar als er geen tekenen zijn van een infectie en jij dat wilt wachten ze soms ook nog 1 tot 2 dagen af. De bevalling zal na 24 uur gebroken vliezen altijd worden begeleid door de gynaecoloog in het ziekenhuis.

Gebruik een celstof matje uit het kraampakket om je bed te beschermen tegen vruchtwater

Wist je dat

Je hoeft niet bang te zijn dat je kindje na het breken van de vliezen geen vruchtwater meer heeft. Je kindje, de placenta en de vliezen maken namelijk steeds nieuw vruchtwater. Je kindje heeft dus ook na het breken van de vliezen steeds genoeg vruchtwater.

Baby in de handen van de vader.

Als je vliezen breken, moet je letten op een aantal dingen:

De kleur van het vruchtwater

Vruchtwater lijkt op dik water met witte vlokjes erin. Soms is het lichtroze. Dit is de normale kleur van vruchtwater. Is het vruchtwater bruin, geel of groen van kleur? Dan heeft je kindje in het vruchtwater gepoept, wat niet de bedoeling is. Je kindje hoort eigenlijk pas te gaan poepen als hij of zij geboren is. De meeste baby’s (80%) hebben per ongeluk gepoept en is er niets ergs aan de hand, maar soms (bij 20%) heeft de baby gepoept omdat hij stress heeft (gehad). Dat kan gevaarlijk zijn. Daarom moet je ons altijd bellen als het vruchtwater bruin, groen of geel is. Wij zullen dan lang komen en de conditie van de baby beoordelen. Daarna zullen we je altijd doorverwijzen naar de gynaecoloog die je bevalling dan verder zal begeleiden en de conditie van je baby extra goed zal controleren.

Bel ons meteen als het vruchtwater groen of bruin is of als het hoofdje niet is ingedaald in je bekken

Is het hoofdje van je kind ingedaald?

Als je bij ons op controle komt zullen wij vanaf 35 weken zwangerschap altijd voelen of het hoofdje van de baby goed in je bekken zit. We noemen dit ‘indalen’.Veel kinderen gaan met het hoofdje in het bekken liggen rond de 35-36 weken zwangerschap, het hoofdje is dan ingedaald. Er zijn ook kindjes die met het hoofdje boven het bekken blijven zitten of het hoofdje scheef ik het bekken hebben, deze baby’s zakken pas tijdens de weeën met hun hoofdje in het bekken. Het maakt voor de bevalling niet uit of een kindje al voor, of pas tijdens de weeën indaalt. Het is wel van belang als de vliezen breken. Als het hoofdje níet is ingedaald is er nog ruimte tussen het hoofdje en het bekken en zou er met het breken van de vliezen een navelstreng voor de hoofdje kunnen zakken. Dit kan gevaarlijk worden op het moment dat dan de weeën beginnen. Zijn de vliezen gebroken en was het hoofdje op de laatste controle nog niet ingedaald? Bel ons dan meteen op het 06 nummer, ook ‘s nachts. We komen dan langs om te kijken of het hoofdje goed in het bekken is gezakt, zonder voorliggende navelstreng.

Voorkom een infectie!

Als je vliezen gebroken zijn, kan een bacterie in de baarmoeder een infectie veroorzaken. Om dat te voorkomen is het verstandig om de kans hierop te verkleinen door na het breken van de vliezen niet meer vrijen en geen tampons te gebruiken. Ook is het verstandig om niet in bad te gaan totdat je hele goede weeën hebt. Douchen mag wel.

De fasen van de bevalling

Om te begrijpen wat er tijdens een bevalling allemaal gebeurt is het handig om wat te weten over de anatomie van de baarmoeder.

De baarmoeder is een hele grote spier die 1 opening heeft onderin, de baarmoedermond. De baarmoedermond heeft de vorm van een tuitje, dat uitkomt in de vagina en is zo’n 3-4 cm lang en voelt hard aan. Zoals het puntje van je neus. De baarmoedermond is erg sterk, dat is ook belangrijk omdat hij er tijdens de zwangerschap voor zorgt dat je kindje niet uit je baarmoeder valt.

Tijdens de bevalling moet de baarmoedermond eerst zacht worden, ongeveer zo zacht als je oorlel. Daarna moet hij korter worden, van 3-4 cm lang, wordt hij zo dun als een vliesje. Ook wijst de baarmoeder tijdens de zwangerschap wat naar achter, en zal deze tijdens de bevalling naar voren gaan staan. Daarna zal de baarmoedermond openen, we noemen dit ontsluiten. Van helemaal dicht tot een opening van 10 centimeter. Daarna zal de baarmoeder samen met jou de baby naar buiten gaan duwen, en daarna ook de placenta (moederkoek).

We verdelen de bevalling in vijf fasen:

 1. De latente fase: de baarmoedermond zal zachter en korter worden en beginnen te ontsluiten
 2. De actieve fase: de weeen komen nu goed op gang en je hebt ongeveer 5 cm ontsluiting
 3. De overgangsfase: je hebt ongeveer 8 cm ontsluiting en de weeen worden erg heftig
 4. De uitdrijving: je hebt volledige ontsluiting en je kan het kind naar buiten persen
 5. De nageboorte: de geboorte van de placenta

Lees meer over de 5 fasen

Wat je (als) partner kan doen tijdens de bevalling

Het belangrijkste dat jij als partner kunt doen is positief te blijven. Het is voor je vrouw heel erg fijn om te horen dat het goed gaat, en zij het goed doet. Als jij positief blijft, blijft je vrouw dat ook en dat is heel erg belangrijk tijdens een bevalling!

Voor jou kan het moeilijk zijn om te zien dat je vrouw veel pijn heeft. Maar probeer geen medelijden met haar te hebben en dingen te zeggen als: ‘Oh, wat verschrikkelijk!’ en ‘Ach, wat heb je veel pijn!’ Maar vertel juist hoe goed ze het goed en dat je trots op haar bent. Dat geeft je vrouw veel meer kracht en energie.

Baby met blauw T-shirtje aan.

Tips

 • Herinner je vrouw dat ze af en toe wat moet drinken, vrouwen vergeten dit vaak tijdens de weeën.
 • Adviseer je vrouw minimaal ieder 2 uur te gaan plassen. een volle blaas kan de bevalling namelijk onnodig verlengen.
 • Samen verschillende houdingen uitproberen om de weeën op te vangen.
 • Masseer eventueel de onderrug van je vrouw, net boven het staartbeentje. Tijdens de wee kan het fijn zijn als iemand daar hard drukt of masseert.
 • Houd in de actieve fase bij hoe vaak de weeën komen, zodat jullie weten wanneer jullie ons moeten bellen.
 • Ga niet met je vrouw in discussie. Tijdens het bevallen kan je vrouw heel onredelijk zijn. probeer dit gewoon te negeren. Ze zegt door de pijn vaak dingen die ze helemaal niet meent.
 • Als je haar wilt aanraken of vasthouden, vraag dat dan eerst. Tijdens de bevalling is ze heel erg gevoelig. Van een aai of klein klopje kan een vrouw al heel erg schrikken of geprikkeld raken.
 • Probeer je vrouw in de actieve fase niet uit haar concentratie te halen. Ga daarom bijvoorbeeld niet bellen of hard praten in de buurt van je vrouw tijdens de bevalling.